Varkens die stalbrand Biezen­mortel over­leefden afgevoerd naar slachthuis


2 februari 2019
UPDATE 6 februari

Heel slecht nieuws over de varkens die de stalbrand van Biezenmortel overleefden. Uit betrouwbare bron is vernomen dat ze niet meer leven. De varkens zouden longschade hebben opgelopen door ingeademde rook en naar het slachthuis zijn afgevoerd. “We zijn verdrietig en boos tegelijk. Boos op de varkenssector die de afgelopen dagen niet wilde meewerken aan een reddingsactie voor deze arme dieren”, zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. Trots is ze ook. Op alle mensen die direct in actie kwamen om de varkens te redden van de slacht. “In korte tijd hebben we ruim 15.000 euro ingezameld. Hartverwarmend! Uiteraard krijgt iedereen die gedoneerd heeft zijn bijdrage teruggestort nu de adoptie van de varkens helaas niet door kan gaan.” Esther Ouwehand heeft dinsdag vragen gesteld aan minister Schouten over de stalbrand. Lees ze hier.

Bij de grote stalbrand gisteravond in het Brabantse Biezenmortel stierven 3000 varkens een afschuwelijk dood in de allesverwoestende vuurzee. Een klein aantal varkens overleefde de ramp.

De brandweer wist de dieren uit de brandende stallen te redden en bracht ze naar buiten waar ze voor het eerst in de buitenlucht konden wroeten in de wei. De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat deze varkens alsnog terug de stal in moeten als fokzeug of naar de slacht worden gebracht en start een crowdfunding. “Het mag niet zo zijn dat deze prachtige, intelligente dieren hun sprong naar de vrijheid alsnog moeten bekopen met de dood. Help ons deze dieren te redden met een donatie. Spaar de varkens!”, licht Esther Ouwehand, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, de actie toe.

De Partij voor de Dieren is op dit moment op zoek naar een passende opvang voor de varkens waar ze een mooi leven kunnen krijgen en hopelijk nog lang kunnen genieten van de buitenlucht en modderbaden.

Het geld van de crowdfunding wordt gebruikt om de dieren vrij te kopen van de varkenshouder en voor een levensloopregeling van de dieren bij de opvang.

Hermien
Eerdere crowdfundingsacties van de Partij voor de Dieren waren een groot succes. Zo kocht de partij vorig jaar de ontsnapte koe Hermien vrij. Er kwam zoveel geld binnen dat ook haar maatje Zus van de slacht werd gered. Beide koeien genieten van een mooi leven in koeienrusthuis de Leemweg, waar ze onafscheidelijk zijn. In 2006 kocht de PvdD het stiertje Bikkel vrij, die na een kort leven op een kinderboerderij werd afgedankt aan een kalvermesterij. Ook koe Sjoerdje wist de partij te redden van een wisse dood nadat ze was ontsnapt op weg naar het slachthuis.

Gerelateerd nieuws

PvdD pleit voor jongerenstoel in cockpitoverleg klimaat

Wereldwijd gaan jongeren de straat op voor ambitieus klimaatbeleid. In het wekelijkse cockpit-overleg van de coalitie, waarin...

Lees verder

PvdD vraagt inspreekrecht voor jongeren in klimaatdebat

De Nederlandse politiek is niet in staat gebleken om de stem van toekomstige generaties voldoende recht te doen in het klimaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief