PvdD: verbied invoer paar­den­vlees direct


Paarden in Zuid-Amerika en Canada verschrik­kelijk behandeld

14 november 2019

De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer op tot een totaalverbod op de invoer van paardenvlees in de EU. De partij maakt zich grote zorgen over de verschrikkelijke wijze waarop paarden in Zuid-Amerika en Canada behandeld worden. Het vlees van paarden uit Zuid-Amerika en Canada eindigt op de Europese markt, waar het goedkope vlees verwerkt wordt in onder andere kroketten en bitterballen.

Jaarlijks importeert Europa alleen al vanuit Zuid-Amerika 1 miljoen kilo paardenvlees. In een recente uitzending van Ellie in de Handel was te zien hoe paarden in Argentinië en Uruguay onder vreselijke omstandigheden worden afgevoerd naar de slacht, hoe zieke paarden en paarden met wonden lange tijd zonder eten en drinken buiten zonder beschutting staan te wachten op de slacht.

“Vaak is voor consumenten niet duidelijk dat zij mogelijk vlees van paarden uit Zuid-Amerika verorberen als ze bij de snackbar een kroket bestellen,” zegt Kamerlid Frank Wassenberg, die de oproep tot een importverbod deed tijdens een Schriftelijk Overleg over de Landbouw- en Visserijraad. “De vraag is ook hoe zich dit verhoudt tot de gewenste transparantie over de vleessector die ook de minister voorstaat.”

Sinds 2012 hebben officiële EU-audits en dierenwelzijnsorganisaties herhaaldelijk aangetoond dat er sprake is van grote welzijnsproblemen tot dierenmishandeling en ook van risico’s voor de voedselveiligheid. De EU importeert echter nog steeds paardenvlees uit Uruguay, waarvan een groot deel in Nederland terecht komt.

“Het is onbestaanbaar dat serieuze actie op deze ernstige bevindingen tot nu toe is uitgebleven,” zegt Wassenberg. “Bovendien moeten we goed uitkijken dat handelsbarrières door de EU-handelsverdragen CETA en EU-Mercosur weggenomen worden. Een totaalverbod is veruit de beste optie.”

Lees de hele bijdrage van Frank Wassenberg aan het Schriftelijk Overleg hier.

Gerelateerd nieuws

Stop enorme Nederlandse bijdrage aan wereldwijde ontbossing

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt in het stoppen van wereldwijde ontbossing. Het pro...

Lees verder

PvdD roept op tot importstop kalfjes

De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer op om zo snel mogelijk een importstop in te stellen voor kalfjes. Zo’n 800.000...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief