PvdD opent meldpunt voor misstanden toezicht vlees­sector


28 juni 2022

Naar aanleiding van aanhoudend dierenleed in slachthuizen, opent de Partij voor de Dieren een meldpunt voor misstanden in het toezicht in de vleessector. PvdD-Kamerlid Leonie Vestering: “We moeten hard afrekenen met de doofpotcultuur die er heerst in de vleessector. Het is letterlijk van levensbelang dat kritische geluiden boven tafel komen, zodat er kan worden ingegrepen.”

Jaarlijks worden er 600 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij gefokt, gebruikt en geslacht. Daarmee ligt er een gigantische taak voor de NVWA en keuringsorganisatie KDS om toezicht te houden. In grote slachthuizen worden per uur tot wel tot 700 varkens, 200 kalfjes en 13.000 kippen geslacht. In dit hoge tempo leiden fouten of overtredingen al snel tot veel dierenleed. Maar deze fouten komen niet altijd aan het licht en overtredingen worden niet altijd gerapporteerd. Dankzij het meldpunt van de Partij voor de Dieren kan hier verandering in komen.

Al tientallen jaren komt de ene na de andere wantoestand in de Nederlandse vee- en vleessector aan het licht. Vaak nadat undercoverbeelden worden gepubliceerd of omdat een journalist zich via een WOB-procedure geheime handhavingsrapporten opvraagt. We zien dan beelden van varkens die bij bewustzijn verdrinken in gloeiend heet water, een kalfje dat levend wordt gevild en levende dieren die in een bak met kadavers zijn gegooid. Ook rapport na rapport verschijnt waarin wordt gesproken over een gebrekkige handhavingscultuur. Over medewerkers die weigeren om in te grijpen bij misstanden. En over NVWA-medewerkers die worden tegengewerkt door collega’s of zelfs worden teruggefloten worden door leidinggevenden als zij wel willen ingrijpen.

Oud-landbouwminister Schouten besloot een externe integriteitscommissie in te stellen met een meldpunt voor NVWA-medewerkers die misstanden willen aankaarten, maar door het management niet worden gehoord. Maar enkele maanden later trok zij de stekker hier weer uit. “Als het kabinet het niet doet, dan doen wij het wel. Bij deze wil ik iedereen, of je nu bij KDS werkt of bij de NVWA, oproepen om deze misstanden bij ons te melden”, aldus Vestering.

Melding maken? Klik hier of stuur een e-mail naar meldpuntslacht@partijvoordedieren.nl

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand tijdens 34e partijcongres: "Het gaat goed met de Partij voor de Dieren"

Op zaterdag 25 juni vond het Partij voor de Dieren congres voor het eerst in twee jaar weer op locatie plaats. Deze 34e edit...

Lees verder

Esther Ouwehand vraagt aandacht voor de oceanen: Hoezee! Hoezee! Hoezee!

Zoals elk jaar draagt de partijleider van de Partij voor de Dieren op Prinsjesdag een jurk met een boodschap. Dit jaar draagt...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief