PvdD: 'Nee' tegen massale bespieding via 'sleep­netwet'


8 februari 2017

Bij het waarborgen van veiligheid is er een groot verschil tussen een grote broer die over je waakt en een big brother die je bespiedt. De Partij voor de Dieren hecht veel waarde aan de privacy van burgers. Daarom stemt de Partij voor de Dieren tegen de “sleepnet-wet” waarmee het internet grootschalig mag worden afgeluisterd door de geheime dienst.

Privacy biedt ons veiligheid en beschermt ons tegen de staat. Wanneer we onze privacy opgeven, geven we een belangrijk deel van onze veiligheid op. Inperking van de rechten van burgers mag alleen in uiterste gevallen. Vandaag behandelt de Tweede Kamer de “sleepnet-wet”, waarmee straks zonder enige aanwijzing iedere burger mag worden afgetapt. Onder het mom van terrorismebestrijding wordt de zogenaamde sleepnet-methode ingevoerd: grote hoeveelheden random gegevens worden verzameld en doorzocht op patronen.

De Partij voor de Dieren vindt dat met het in de gaten houden van onschuldige mensen een grens wordt overschreden. Met de “sleepnet-wet” (ook wel sleepwet) wordt iedere burger verdacht gemaakt en worden hun rechten ingeperkt. Onnodig, want uit onderzoek naar aanslagplegers bleek dat zij allang in beeld waren bij de geheime diensten. De Partij voor de Dieren zal daarom tegen de sleepnet-wet stemmen.

De Partij voor de Dieren is door de Privacy Barometer uitgeroepen tot een van de meest privacyvriendelijke partijen in Nederland. Hierbij is gekeken naar zowel de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen als het stemgedrag van de Kamerleden in de afgelopen jaren. Bij daadwerkelijke stemmingen over wetten bleek de Partij voor de Dieren in de afgelopen jaren zelfs het beste voor de privacy op te komen, zo blijkt uit de Privacy Barometer.

Gerelateerd nieuws

Thieme oogst applaus in COC-debat

De Partij voor de Dieren is als ware emancipatiebeweging erg betrokken bij de LHBTI-gemeenschap. In het COC Verkiezingsdebat ...

Lees verder

Opinie: Het groene licht voor koeien gloorde maar kort

Door Esther Ouwehand Het leek zo’n prachtig initiatief: wettelijk verplichte weidegang voor alle koeien. SP, GroenLinks en ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief