PvdD houdt ook buur­landen bij de stikstof-les


17 oktober 2019

Ook natuurgebieden in andere Europese landen moeten goed beschermd worden tegen stikstofuitstoot. De EU-fractie van de Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie daarom gevraagd om na te gaan of de stikstofnormen in landen als België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken schadelijk kunnen zijn voor de natuur. “Onze buurlanden hanteren nóg ruimere stikstofnormen dan Nederland; dat mag niet ten koste gaan van beschermde natuurgebieden,” vindt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Volgens experts leidt het Duitse stikstofbeleid in gevallen wél tot overbelasting van natuurgebieden. De Partij voor de Dieren wil dat de Europese Commissie een inbreukprocedure start, als blijkt dat de soepele stikstofnormen in België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken - net als in Nederland - de natuur schaden.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zal deze oproep ook aan minister Schouten doen tijdens het stikstofdebat van 17 oktober. “Heel Nederland is in rep en roer, omdat ook ons land zich, na jaren van wanbeleid, nu echt aan de Europese natuurbeschermingsregels moet houden. Maar Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken houden er nog veel soepelere stikstofregels op na. De Partij voor de Dieren vraagt zich af of dat wel wettig is,” zegt Ouwehand.

De tot voor kort in Nederland geldende Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) hanteerde een drempelwaarde van 0,05 mol stikstof, per hectare, per jaar en een grenswaarde van 1 mol, per hectare, per jaar. Maar het Europese Hof oordeelde al in november 2018 dat onze natuurgebieden daarmee niet voldoende beschermd werden.

Met groenere stikstofregels in onze buurlanden zou overigens niet alleen de buitenlandse natuur beter beschermd worden, maar ook de Nederlandse; stikstof waait namelijk makkelijk over de landsgrenzen heen.

Gerelateerd nieuws

Minister moet aan de slag voor dierenwelzijn dankzij PvdD-motie

Landbouwminister Schouten was de dieren vergeten in haar kringloopnota. Een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren bre...

Lees verder

PvdD krijgt Europees Parlement op de bres voor bijen

Het Europees Parlement heeft woensdag onder aanvoering van de Partij voor de Dieren een veto ingezet tegen het zogenaamde bij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief