PvdD bindt strijd aan met monster­verdrag ener­gie­reuzen. Weg met het ECT!


9 december 2019

De Partij voor de Dieren bindt de strijd aan met het Energy Charter Treaty (ECT). Het ECT is een meer dan 25 jaar oud investeringsverdrag op het terrein van energie dat ervoor zorgt dat energiebedrijven nationale staten voor een aparte investeringsrechtbank kunnen dagen. Hierdoor wordt Europees en daarmee ook Nederlands klimaatbeleid ernstig bemoeilijkt.

Vandaag besluit de Eerste Kamer zeer waarschijnlijk dat het gebruik van kolen om energie op te wekken uiteindelijk verboden wordt. Wanneer de Eerste Kamer dat besluit definitief maakt, dreigen de Duitse energiebedrijven Uniper en RWE de Nederlandse staat voor miljarden aan te klagen, mogelijk op basis van het ECT. Vorige week diende fractievoorzitter Esther Ouwehand daar al een groot aantal schriftelijke vragen over in. “We kunnen in de huidige klimaatnoodtoestand niet accepteren dat energiebedrijven klimaatbeleid dwarsbomen op basis van dit gedateerde verdrag. Nederland moet heel snel stappen zetten om het ECT op te zeggen,” aldus Ouwehand.

Dat het ECT van invloed kan zijn op het beleid van lidstaten, blijkt uit de zaak uit 2011 van Vattenfal tegen Duitsland. Onder druk van een mogelijke schadeclaim werd Duitsland gedwongen om standaarden met betrekking tot het afvalwater van kerncentrales te verlagen. Op dit moment zetten Uniper en RWE de Nederlandse overheid onder druk met dreigende schadeclaims, omdat het kolenverbod nadelig kan uitpakken voor deze bedrijven.

Bijna 300 Europese maatschappelijke organisaties riepen de Europese regeringsleiders gisteren op om het ECT op te zeggen. Voor Ouwehand is het vanzelfsprekend dat Nederland uit dit verdrag moet stappen. Ouwehand: “Op dit moment zijn de Europese regeringsleiders volgzaam en dienstbaar aan het grote bedrijfsleven. Ze laten zich chanteren door een handjevol fossiele energiebedrijven, de dino’s van het bedrijfsleven. Daar kan maar een antwoord op zijn: weg met dat verdrag!”

Morgen zal Ouwehand in het debat over de Europese Top minister-president Mark Rutte aan de tand voelen over het Europese klimaatbeleid en over verdragen als het ECT.

Gerelateerd nieuws

Minder stikstof begint bij minder dieren

Om zo snel mogelijk toch weer meer asfalt te kunnen aanleggen, de veehouderij in de benen te houden en de groei van de luchtv...

Lees verder

Tweede Kamer: stop met horrortransporten levende dieren naar landen buiten EU

Het transporteren van dieren vanuit de EU naar verre landen buiten de EU is ‘ongewenst’ en ‘onacceptabel’. Dat vindt een meer...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief