Partij voor de Dieren zet volgende stap afschaffen fossiele subsidies


11 oktober 2023

De Partij voor de Dieren dient bij het Belastingplan 2024 voorstellen in om 10 miljard euro weg te halen bij de fossiele subsidies. Deze voorstellen volgen de initiatiefnota ‘Fossiele subsidies en hoe ze af te schaffen’ en de aangenomen motie over een plan voor de afbouw van fossiele subsidies.

“Met deze voorstellen laten we zien dat 10 miljard euro aan subsidies al op korte termijn kunnen worden geschrapt. Een belangrijke stap in het volledig afschaffen van fossiele subsidies en een kans om de vrijgekomen middelen te investeren in een rechtvaardige transitie”, aldus PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

De motie die is aangenomen over het afbouwen van fossiele subsidies is een stap in de goede richting, maar er is nog veel meer nodig om de stimuleringsmaatregelen voor de fossiele industrie ook echt te stoppen. Daarom dient de Partij voor de Dieren vandaag een eerste set aan amendementen op het Belastingplan in die een start maken om fossiele subsidies af te schaffen. Met het totaalpakket dat in de maak is, met amendementen op 13 belastingmaatregelen, zal de eerste 10 miljard aan fiscale maatregelen op korte termijn worden afgebouwd. Zo wordt onder andere ingezet op het versneld afschaffen van de vrijstelling van energiebelasting voor kolenbelasting (denk aan Tata Steel), het verhogen van de vliegbelasting en het afschaffen van de degressieve energiebelasting zodat grootverbruikers eenzelfde tarief gaan betalen als kleinere verbruikers.

De klimaatcrisis is grotendeels te wijten aan de stijging de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en die stijging is vooral terug te voeren op het gebruik van fossiele brandstoffen. Decennialang hebben fossiele bedrijven veel geld verdiend terwijl ze de atmosfeer gratis vervuilden en klimaatbeleid saboteerden. De gevolgen van klimaatverandering zijn inmiddels zichtbaar in de overstromingen, bosbranden, extreme droogte, hittegolven en andere natuurrampen die wereldwijd steeds meer voorkomen. Van Raan: “We moeten zo snel mogelijk het tij keren. Fossiele subsidies werken als een rem op de noodzakelijke verandering en moeten dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft. De Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor het afschaffen van deze belastingmaatregelen en wil dat het geld dat vrijkomt wordt geïnvesteerd in een sociaal rechtvaardige energietransitie.”

Gerelateerd nieuws

Regering moet Chemours aansprakelijk stellen!

Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren en de SP moet de regering Chemours aansprakelijk stellen voor de...

Lees verder

Keer het tij

Keer het tij Het klimaat, de dieren en de natuur hebben ons nodig. Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer....

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief