PvdD wil Kamer terug­roepen van reces wegens Lelystad Airport


10 maart 2021
De PvdD wil voor een debat over Lelystad Airport de Tweede Kamer terugroepen van reces. Het vliegveld heeft een zeer omstreden vergunning. De Tweede Kamer verklaarde het dossier Lelystad Airport recent nog controversieel, maar demissionair (!) minister Schouten (ChristenUnie) van Natuur, besloot de oproep om geen onomkeerbare stappen te zetten naast zich neer te leggen. In strijd met de wens van de Kamer, gaat Schouten volle vaart door met de behandeling van de natuurvergunning voor Lelystad Airport. De Partij voor de Dieren wil dat de behandeling van deze vergunning per direct wordt opgeschort.

Van Raan: “De Kamer heeft Lelystad Airport niet voor niets controversieel verklaard. Het kabinet dient deze keuze van de Kamer simpelweg te respecteren en heeft daartoe ook alle mogelijkheden. Het vliegveld is bovendien volstrekt overbodig.”

De demissionaire minister van LNV beroept zich op de reactietermijn, maar laat het na om de mogelijkheid te benutten van bestaande wettelijke uitzonderingsgronden voor uitstel van behandeling. De beslistermijn kan worden opgeschort vanwege overmacht, bijvoorbeeld als gevolg van de controversieel verklaring door de Tweede Kamer. Uitstel van behandeling van de natuurvergunning is bovendien mogelijk wanneer de aanvrager van de vergunning daarmee instemt. Juist omdat de overheid een meerderheidsbelang heeft in Schiphol, en daarmee in Lelystad Airport, zou stillegging van de procedure geen probleem moeten vormen volgens Van Raan.

Uit de behandeling van de stikstofwet in de Eerste Kamer bleek dat vergunningverlener minister Schouten niet van plan is om gas terug te nemen. Daarom richt de Partij voor de Dieren zich nu tot minister Hoekstra (CDA) van Financiën. Hij zit immers via de staatsdeelneming Schiphol, eigenaar van Lelystad Airport, aan de aanvraag-kant van de natuurvergunning.

De Partij voor de Dieren vraagt aan de minister van Financiën om zijn invloed (als gevolg van de staatsdeelneming Schiphol) aan te wenden om de behandeling van de aangevraagde natuurvergunning voor Lelystad Airport op te schorten. De aanvrager van de natuurvergunning dient deze vertraging te accepteren. Zodoende kan de democratisch tot stand gekomen controversieel verklaring van Lelystad Airport alsnog worden gerespecteerd.

Van Raan: “Het is aan de volgende Kamer om een besluit te nemen over de toekomst van Lelystad Airport. Wat de Partij voor de Dieren betreft gaat er een dikke streep door de plannen voor dit overbodige vliegveld. Vanwege de klimaatcrisis zal de luchtvaart immers flink moeten krimpen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren komt met slachttaks

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een initiatiefwet ingediend om het slachten van dieren te gaan belasten. Hiermee kan N...

Lees verder

Vervoer per vliegtuig van kalfjes geen geschikt alternatief voor boot

Ierland heeft plannen om dit voorjaar tienduizenden jonge kalfjes op het vliegtuig te zetten naar Nederland. Dit zou volgens ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief