Partij voor de Dieren verbijsterd over uitholling Wet dieren


Wette­lijke bescherming dieren veehou­derij ingeruild voor lege huls Adema

1 maart 2024

De Partij voor de Dieren is verbijsterd over de Kamerbrief van landbouwminister Adema waarin de aangescherpte Wet dieren volledig wordt uitgehold. In 2021 nam het parlement een wetswijziging van de Partij voor de Dieren aan die het leven van dieren in de veehouderij echt zou verbeteren. Adema draait deze wetswijziging nu helemaal terug. Terwijl juist de meer dan 20 jaar oude kabinetsbelofte, de natuurlijke behoeften van dieren centraal laten staan in de intensieve veehouderij, eindelijk in de wet is opgenomen.

Dieren worden op grote schaal aangepast aan het systeem waarin ze moeten leven. Bij biggetjes worden de staartjes afgeknipt, bij kalfjes worden de hoorns verwijderd, bij kippen worden de snaveltjes ingekort en konijnen worden nog in kooitjes van draadstaal gehouden waarin ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De wetswijziging van de Partij voor de Dieren om hier een einde aan te maken, kreeg brede steun van de Tweede en Eerste Kamer. Geen dieren meer in krappe kooien of tussen stangen. Geen eenden in stallen zonder zwemwater. Kippen niet meer met 21 soortgenoten op 1 vierkante meter gepropt. En lichaamsdelen zouden niet meer mogen worden afgeknipt, afgebrand of gevijld om maar zoveel mogelijk dieren in een stal te kunnen houden. Nu veegt Adema dit van tafel en stelt hij een totaal lege aanpak ervoor in de plaats. In plaats van het opperen van concrete maatregelen om het leven van dieren in de intensieve veehouderij daadwerkelijk te verbeteren, komt hij met een nieuw lijstje waterige beloftes.

Reactie
Esther Ouwehand: "Dit kan echt niet. Dieren zijn geen dingen. Zij moeten niet aangepast worden aan stalsystemen, maar andersom. De politiek en samenleving willen af van dierenleed.

Maar minister Adema sloopte de aanpassing uit de wet en zou met een beter voorstel komen. En waar komt hij mee? Het zijn met het grootste voorstellingsvermogen geen verbeteringen te noemen. Geen glashard verbod op alle verminkingen zoals de Kamer heeft geëist, maar pijnstilling bij een verminking zoals het onthoornen van kalfjes. Nog altijd geen enkel zicht op een daadwerkelijk einde aan het afbranden van varkensstaartjes. 19 kippen op één vierkante meter proppen. Schoon water en voldoende voer voor koeien pas per 2026.

Dit heeft niets te maken met dierwaardigheid en komt niet eens in de buurt van wat wetenschappers zeggen dat dieren nodig hebben. Het is beschamend. Adema maakt in de brief kraakhelder waarom er in de afgelopen decennia nooit iets terecht is gekomen van de mooie kabinetsbeloftes: de economische belangen van de agro-industrie worden altijd boven die van dieren gesteld. Adema beledigt zowel de dieren als de democratie."

Debat
Op maandag 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de Wet dieren. Ouwehand: "Adema kan zijn borst natmaken voor dit debat. Het wettelijke doel om dieren niet langer te laten lijden in de veehouderij is door hem uit de wet gehaald. In plaats daarvan heeft hij een aantal hele slechte voorstellen gedaan waarvan het onduidelijk is of deze wettelijk zullen worden geborgd. En deze voorstellen gaan de dieren niet helpen. Zij trekken – zoals altijd – aan het kortste eind. De Partij voor de Dieren zal alle zeilen bijzetten om de Wet dieren te laten doen waar het voor bedoeld is: dieren beschermen."

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert concept EU-programma 'Een plan van Wereldbelang'

De Partij voor de Dieren presenteert vandaag - precies 100 dagen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement - haar Euro...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet het huiswerk van minister Adema voor de Wet dieren

De Partij voor de Dieren komt met een eigen voorstel dat in de plaats van de lege huls van minister Adema moet komen en dat z...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief