Partij voor de Dieren roept op tot import­verbod kangoer­oe­vlees


Kangoeroes zwaar getroffen door bosbranden

22 januari 2020

Nu door klimaatverandering de bosbranden in Australië verwoestender zijn dan ooit, is het tijd voor actie om de kangoeroejacht te beëindigen. Minister Schouten moet zich in de Europese Unie hard maken voor een importverbod op kangoeroevlees.

“Wij vragen de minister om zich in de EU hard te maken voor een importverbod voor kangoeroeproducten en zo de verkoop hiervan in Nederland onmiddellijk te stoppen,” zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. “De minister kan hierbij samen optrekken met haar Belgische collega, nu alle Belgische supermarkten zijn gestopt met de verkoop van kangoeroevlees.”

De laatste Belgische supermarkt stopte vorige week na grote publieke druk rond de recente bosbranden met de verkoop van kangoeroevlees, en Versace deed kangoeroeleer in de ban. Andere bedrijven kiezen er echter voor om de gruwelijke jacht op kangoeroes in stand te houden. Een importverbod maakt een einde aan de willekeur en creëert duidelijkheid.

Door de recente bosbranden in Australië zijn naar schatting mogelijk een miljard dieren omgekomen en is een groot deel van het leefgebied van koala’s en kangoeroes verwoest, een gebied ter grootte van 2,5 keer Nederland. Een ongekende ramp voor de Australische biodiversiteit. Vreselijke beelden van vluchtende dieren, verkoolde dieren en dieren die sterven door dorst en honger gaan de hele wereld over. Kangoeroes die de branden hebben overleefd zouden moeten worden beschermd, niet bejaagd. Toch gaat de jacht in delen van Australië nog altijd door. Ook in Nederland worden kangoeroeproducten als vlees en (producten van) kangoeroeleer geïmporteerd en verkocht.

Sinds de documentaire 'Kangaroo. A love-hate story' heeft iedereen kunnen zien met welke gruwelijke misstanden de jacht op kangoeroes gepaard gaat. Volgens berekeningen wordt tot wel 40% van de dieren in hun nek of lichaam geraakt; op jaarbasis gaat het om 65.000 tot 652.000 dieren. Gewond worden zij aan hun lot overgelaten. Babykangoeroes (joeys) worden tegen auto’s doodgeslagen, onthoofd of aan hun lot overgelaten als hun moeder is doodgeschoten. Hun doodsstrijd kan wel tien dagen duren. Meer dan 110.000 joeys stierven door de commerciële jacht in 2015.

Frank Wassenberg: “Eerder hebben we in Europa besloten om te stoppen met de import van zeehondenbont en bont van honden en katten. Producten die met zeer wrede dierenmishandeling gepaard gaan. We moeten omstreden producten zoals kangoeroevlees gewoon van de markt kunnen weren.”

Gerelateerd nieuws

Hoorzitting vuurwerk in Tweede Kamer

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen dat er een hoorzitting komt in de Tweede Kamer met deskundigen over vuurwerk. “Het...

Lees verder

PvdD wil importstop op wilde dieren uit China in verband met coronavirus

De Partij voor de Dieren pleit voor een importstop op wilde dieren en dierlijke producten afkomstig uit China. Onderzoek wijs...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief