Partij voor de Dieren: 'stimuleer gebruik wasbare luiers'


11 mei 2022

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het debat over de circulaire economie gepleit voor stimulering van het gebruik van wasbare luiers. Wegwerpluiers zorgen jaarlijks voor een afvalberg van 200 miljoen kilo. “Via betere voorlichting en een subsidieregeling zouden we veel meer ouders kunnen bewegen om wasbare luiers te gebruiken. Die zijn tegenwoordig goed en gebruiksvriendelijk, en veel beter voor het milieu”, zegt PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

Een baby verbruikt per jaar gemiddeld 300 kilo luiers. In totaal komt dit in Nederland neer op maar liefst 200 miljoen kilo afval, dat moeilijk recyclebaar is en daarom bijna allemaal wordt verbrand. “Dat is een immense hoeveelheid. Als we afval willen verminderen, dan is hier een grote slag te slaan. Daarom zou het logisch zijn als de regering maatregelen treft om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. In het belang van de leefbaarheid van de Aarde is het namelijk essentieel dat we minder grondstoffen gaan gebruiken”, aldus Van Esch.

Volgens Van Esch kunnen een informatiecampagne en subsidieregeling voor wasbare luiers helpen om de afvalberg van wegwerpluiers te verkleinen. Op dit moment wordt er alleen ingezet op websites waar informatie over wasbare luiers te vinden is. Van Esch: “Hiermee bereik je alleen de mensen die uit zichzelf zoeken naar wasbare luiers, terwijl de meeste winst valt te behalen bij de mensen die niet uit zichzelf geïnteresseerd zijn in wasbare luiers. Als zij dan zijn overtuigd, zou het goed zijn als er met een subsidieregeling voor wordt gezorgd dat wasbare luiers financieel aantrekkelijker zijn. Hoewel het gebruik op de lange termijn al goedkoper is, is de aanschafprijs op dit moment nog een drempel voor veel aanstaande ouders.” De staatssecretaris heeft laten weten voor het zomerreces te reageren op de voorgestelde maatregelen.


Gerelateerd nieuws

Ouwehand pleit voor einde eendenhouderij

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft het kabinet gemaand in te grijpen in de Gelderse Vallei nu de vogelgriep ‘...

Lees verder

Groot succes! Houdverbod voor dierenbeulen wordt verdubbeld naar maximaal twintig jaar

De ergste dierenbeulen mogen straks maximaal twintig jaar geen dieren meer houden. Dat wil het kabinet naar aanleiding van ee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief