Partij voor de Dieren krijgt Tweede Kamer achter verbod op glyfosaat


Minister krijgt opdracht om in Europa tegen nieuwe toelating te stemmen

7 september 2023

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) die de demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit oproept om in Europa tegen de nieuwe toelating van glyfosaat te stemmen. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up.

Hoewel talloze wetenschappelijke onderzoeken glyfosaat in verband brengen met onder andere kanker, de ziekte van Parkinson, giftigheid voor het waterleven en vervuiling van ons drinkwater, stelt de Europese Commissie toch voor om dit landbouwgif opnieuw voor 15 jaar toe te laten. Vestering: “We weten al jaren dat glyfosaat zeer schadelijk is en dat het bovendien onnodig is voor een gezonde en duurzame landbouw. Onkruid is namelijk ook mechanisch te verwijderen en daar zijn geen giftig-geel gespoten akkers voor nodig. We moeten onze gezondheid en de biodiversiteit beschermen en daarom is dit een geweldige eerste stap.”

Demissionair minister Adema heeft dus de opdracht gekregen om in de Europese Landbouwraad tegen de nieuwe toelating van glyfosaat te stemmen. De Partij voor de Dieren roept, samen met bezorgde burgers, natuurorganisaties en de Parkinsonvereniging, andere lidstaten op om ook tegen de nieuwe toelating te stemmen. Als die nieuwe toelating er niet komt, wordt het per 1 januari 2024 verboden in de EU om glyfosaat te spuiten.

Gerelateerd nieuws

Een wereld te herwinnen

Vandaag presenteert de Partij voor de Dieren het concept verkiezingsprogramma 'Een wereld te herwinnen'. Op het partijcongres...

Lees verder

Partij voor de Dieren presenteert ontwerpkandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2023

De Partij voor de Dieren presenteert de 50 kandidaten voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Op 2...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief