Partij voor de Dieren stuurt Klimaatwet 1.5 naar de Kamer


Hoopvol alter­natief voor halve maat­re­gelen

21 september 2022

Tijdens de algemene beschouwingen stuurt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vandaag de Klimaatwet 1.5 naar de Tweede Kamer, om de bestaanszekerheid voor toekomstige generaties te beschermen. De initiatiefwet is ingediend en schrijft voor dat Nederland al in 2030 klimaatneutraal wordt.

Partijleider Ouwehand: “De Klimaatwet 1.5 is het hoopvolle alternatief voor de halve maatregelen van het kabinet. Als het aan ons ligt, dan vechten we voor onze bestaanszekerheid nu én in de toekomst.”

De Klimaatwet 1.5 van de Partij voor de Dieren stelt dat Nederland klimaatneutraal is in 2030, met minstens 90% minder CO2-uitstoot en daarnaast CO2-opname door bijvoorbeeld de aanleg van bossen en verduurzaming van de landbouw. Na 2030 neemt Nederland steeds meer CO2 op. Zo kan Nederland goedmaken dat ons eerlijke aandeel in de uitstootruimte eigenlijk al op is.

Het wetsvoorstel legt vast dat de opwarming van de aarde als een crisis wordt aangepakt, hierdoor zal al het mogelijke gedaan moeten worden om de uitstoot te verlagen. De klimaatdoelen worden juridisch bindend en afdwingbaar, in tegenstelling tot de Klimaatwet van het kabinet-Rutte. Er wordt ook een Klimaatautoriteit ingesteld en de wet voorziet in snelle bijsturing wanneer nodig. Het zorgt voor voorspelbaar klimaatbeleid, om scherpe keuzes voor bijvoorbeeld de toekomst van industrie.

Gezonder, eerlijker en leefbaarder

De Klimaatwet 1.5 zal bijdragen aan een gezonder, eerlijker en leefbaarder Nederland. PvdD-Kamerlid en indiener Lammert van Raan: “Het is niet de vraag of we dit kunnen, het is de vraag of we dit willen. Wanneer we een gezonde, eerlijke en leefbare samenleving willen, dan kunnen we dat voor elkaar krijgen. Daar ben ik van overtuigd. Onze kennis van het klimaat vereist dat we een grote omslag maken, maar dat is geen straf, het is een extra motivatie om ons land en de wereld beter te maken.”

Nederland voorop

Het klimaatstreven van Rutte IV is met minimaal 55% lagere uitstoot in 2030 niet meer dan een middenmoter onder rijke landen. Klimaatminister Jetten komt daarvoor binnenkort met zijn eigen wijzigingen voor de klimaatwet. Wat betreft de Partij voor de Dieren is het van groot belang dat Nederland geen middenmoter maar een voortrekker wordt, want onder de 1,5 graden blijven is de beste zekerheid voor onze toekomstige bestaanszekerheid.

Esther Ouwehand: “Als we zo doorgaan, dan zullen de kleinkinderen van onze kinderen misschien al meemaken dat grote delen van Nederland aan de zee worden teruggegeven. Als rijk land met een hoge gemiddelde uitstoot per persoon heeft Nederland meer dan anderen de mogelijkheid om de lat voor de rest van de wereld hoger te leggen. Dat schrijft het Parijsakkoord ook voor en is van levensbelang voor de toekomst van Nederland.”

Marjan Minnesma van Urgenda reageert positief over de initiatiefwet: “Het is goed dat deze Klimaatwet 1.5 nu wordt ingediend. Om een leefbare, klimaatrechtvaardige samenleving zeker te stellen moet het idee dat we tot 2050 hebben van tafel. Te lang is er kostbare tijd verspeeld, zodat nu een crisisaanpak nodig is. Dit zet de discussie op scherp voor welke industrie er in Nederland toekomst is. Het is haalbaar en dan moet nu de turbo er op.”


Klik hier voor de memorie van toelichting
Klik hier voor het wetsvoorstel

   Gerelateerd nieuws

   Esther Ouwehand vraagt aandacht voor de oceanen: Hoezee! Hoezee! Hoezee!

   Zoals elk jaar draagt de partijleider van de Partij voor de Dieren op Prinsjesdag een jurk met een boodschap. Dit jaar draagt...

   Lees verder

   PvdD en VVD presenteren gezamenlijk huisdierenakkoord

   De Partij voor de Dieren en de VVD willen huisdieren beter beschermen. De partijen presenteren vandaag een gezamenlijk plan m...

   Lees verder

   Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

       Abonneer op de nieuwsbrief