Partij voor de Dieren doet het huiswerk van minister Adema voor de Wet dieren


4 maart 2024

De Partij voor de Dieren komt met een eigen voorstel dat in de plaats van de lege huls van minister Adema moet komen en dat zijn afgezwakte voorstel terugdraait. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de wettelijke bescherming van dieren in de veehouderij (de Wet dieren). Voor de Partij voor de Dieren is dit een bizar debat, omdat in 2021 beide Kamers op voorstel van de Partij voor de Dieren deze wettelijke bescherming al regelden. Op dit moment probeert LNV-minister Adema deze wetswijziging echter terug te draaien. De Partij voor de Dieren doet er alles aan om dit te voorkomen.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand: “Minister Adema heeft drie jaar de tijd gehad om ons amendement uit te werken, maar heeft dat niet gedaan. In plaats daarvan sloopt hij de wettelijke bescherming van dieren nu uit de wet en zet daar een lege huls voor in de plaats. Wij houden vast aan ons eerdere amendement en doen vandaag een toevoeging om onze eerste wetswijziging te verduidelijken en concreter te maken, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. We concretiseren bijvoorbeeld dat verschrikkelijke ingrepen zoals het couperen van varkensstaartjes en het onthoornen van kalfjes niet langer gedoogd wordt.”

Verder regelt het voorstel dat vanaf 1 januari 2025 er geen nieuwe stallen gebouwd mogen worden waarin dieren hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen. Voor bestaande stallen krijgt de minister de wettelijke plicht om deze af te bouwen. Uiterlijk 1 januari 2040 moeten alle bestaande stallen zijn aangepast aan het dier. Naar verwachting stemt de Tweede Kamer dinsdag 12 maart over zowel het voorstel van de minister als over het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren verbijsterd over uitholling Wet dieren

De Partij voor de Dieren is verbijsterd over de Kamerbrief van landbouwminister Adema waarin de aangescherpte Wet dieren voll...

Lees verder

Partij voor de Dieren zet strijd voor dieren voort en dient eigen wet in

De Partij voor de Dieren komt met een eigen initiatiefwet om de bescherming van dieren in de veehouderij in de wet op te neme...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief