Partij voor de Dieren bezorgd over open­stellen miljoenen medische dossiers


10 april 2020

In de strijd tegen het coronavirus is besloten de medische dossiers van 8 miljoen mensen open te stellen op basis van ‘veronderstelde toestemming’. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de privacy van deze mensen nu hun medische gegevens breed beschikbaar en digitaal oproepbaar zijn, zonder dat zij daarover geïnformeerd zijn. Kamerlid Eva van Esch heeft daarom Kamervragen gesteld.

Eva van Esch: “Medische gegevens zijn zeer privé en het delen daarvan kan dus alleen met uitdrukkelijke toestemming. Zo staat het ook in de wet. Waarom deze ingrijpende maatregel nodig was en hoe dit strookt met de wet is echt onvoldoende onderbouwd.”

Met de Kamervragen wil Van Esch duidelijkheid krijgen van minister Martin van Rijn waarom hij deze inbreuk nodig vindt en hoe het in lijn is met de wet. Daarnaast zijn er vragen over de privacy en veiligheid binnen het systeem waarmee de gegevens uitgewisseld worden.

De Partij voor de Dieren is al jaren kritisch over de opzet van het systeem waarmee elektronische patiëntendossiers worden uitgewisseld. "Privacy verdient de allerhoogste bescherming, zeker op medisch vlak. Ook in tijden van crisis", aldus Van Esch.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren roept minister op: stem tegen Parkinson-gif

De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Schouten op tot steun voor een verbod op het landbouwgif mancozeb. De Europes...

Lees verder

Pak coronacrisis, klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis tegelijk aan

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over berichten dat klimaatmaatregelen verder uitgesteld worden in verband me...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief