Ouwehand: ‘Nert­sen­kooien blijven leeg’


10 juni 2020

De Partij voor de Dieren wil dat er onmiddellijk een einde komt aan de nertsenfokkerij in Nederland. In steeds meer fokkerijen breekt het coronavirus uit en daarmee vormen ze, naast een bron van grootschalig en ernstig dierenleed, een bedreiging voor de volksgezondheid. Alle nertsen bij besmette bedrijven worden sinds zaterdag 6 juni gedood. Maar het kabinet staat toe dat fokkers vervolgens gewoon weer met nieuwe dieren verder fokken. Wat de Partij voor de Dieren betreft worden de lege kooien nooit meer gevuld.

“De nertsenfokkerij had 20 jaar geleden al moeten stoppen. Het is moreel verwerpelijk om dieren te doden voor hun vacht. Veel mensen wisten niet eens dat er in Nederland nog steeds ieder jaar 4 tot 5 miljoen nertsen worden gefokt en vergast voor bont,” benadrukt fractievoorzitter Esther Ouwehand. “Nu de nertsen gedood worden vanwege corona, is de morele plicht zwaarder dan ooit: geen nieuwe fok van nertsen meer! De kooien moeten leeg, de kooien blijven leeg.”

Eind april vroeg Ouwehand al om het vervroegd sluiten van de nertsenfokkerijen toen Nederland de wereldwijde primeur had van coronabesmettingen bij dieren in de veehouderij. Wetenschappers waarschuwden toen voor het risico dat het virus zich in deze bedrijven kan ontwikkelen. Ouwehand: “Op alle fronten worden zeer ingrijpende maatregelen genomen om het coronavirus in te perken, maar het kabinet laat willens en wetens dit volksgezondheidsrisico bestaan door de nertsenfokkerijen open te laten. Behalve dieronvriendelijk zijn de nertsenfokkerijen nu ook een serieus risico voor de volksgezondheid.”

In 2012 stemden de Tweede en Eerste Kamer in met een nertsenfokverbod. Hierbij is gekozen voor een lange overgangstermijn om de bedrijfsvoering te kunnen afbouwen. Hierdoor zullen nog tot 1 januari 2024 miljoenen dieren hun leven slijten in kleine draadgazen kooitjes om vergast te worden voor hun vacht. Nu door de coronauitbraak de fokkerijen eerder worden gesloten zet de PvdD alles op alles om een herstart van de bontindustrie te voorkomen.

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het debat over de coronabesmettingen in de nertsenfokkerij gepleit voor het per direct instellen van een fokverbod in de nertsenfokkerij. Dinsdag wordt gestemd over de moties.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren blijft kritisch op Sleepwet

Bij het debat over de aangepaste Sleepwet heeft de Partij voor de Dieren kritische vragen gesteld over de ‘minimale aanpassin...

Lees verder

Dieren komen er bekaaid vanaf bij Carola Schouten

Dieren in de veehouderij komen er bekaaid vanaf met dit kabinet, concludeert de Partij voor de Dieren aan de hand van de jaar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief