Opnieuw beelden van misstanden in slacht­huizen


PvdD eist actie van minister: 'Verlaag de slacht­snelheid'

28 juni 2021

De Partij voor de Dieren heeft een spoeddebat aangevraagd aan om te eisen dat de aangenomen motie over het verlagen van het slachttempo direct wordt uitgevoerd. Dit naar aanleiding van beelden die Varkens in Nood en Dier &Recht maakten van vreselijke mishandeling van dieren bij slachterij Gosschalk in Epe. Op de beelden is onder andere te zien hoe dieren worden geslagen, geschopt, stroomschokken krijgen en aan hun poten of oren worden voortgesleept.

Leonie Vestering, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren: “Deze beelden laten zien wat er werkelijk gebeurt buiten het zicht van de bewakingscamera’s en achter de rug van de inspecteurs. De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Schouten op om nu eindelijk door te pakken en hard in te grijpen.” Uit de undercoveroperatie blijkt onder meer dat medewerkers elkaar waarschuwen om de mishandelingen buiten het zicht van de toezichthouder en de bewakingscamera’s te doen. In de laatste rapportage van de NVWA scoorde Gosschalk, waar dagelijks duizenden varkens, kalfjes en koeien worden geslacht, dan ook op bijna alle punten een 10 voor naleving van de regels.

Vestering: “Dit zijn geen excessen, geen incidenten. Dit zijn structurele misstanden die het gevolg zijn van het systeem zoals dit is ingericht. Gericht op zoveel mogelijk winst tegen zo laag mogelijke kosten. Het is helaas een terugkerend ritueel geworden: dankzij mensen die zich laten inhuren in slachthuizen, krijgt Nederland een beeld van hoe het er uitziet als meer dan 70.000 dieren per uur door slachthuizen worden gejaagd. Iedere keer dat dit soort beelden verschijnt, spreekt iedereen hier schande van en wordt beterschap beloofd. Tot er weer nieuwe beelden naar buiten komen.”

Zo kwamen in januari 2020 nog beelden naar buiten van het slaan en schoppen van varkens in een slachthuis in IJsselstein. Minister Schouten schrok hiervan en noemde dit destijds 'onacceptabel'. Ze gaf toe dat dit soort misstanden rechtstreeks voortkomt uit de hoge druk die er staat op lage kosten en beloofde daarop eindelijk de slachtsnelheid omlaag te brengen. Maar concrete actie bleef uit. In juni 2020 nam de Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan die de regering opriep om per direct slachthuizen op te dragen de slachtsnelheid te verlagen. Maar ook daarop volgde geen actie.

Vestering: “De minister gaf bijna anderhalf jaar geleden al toe dat dierenwelzijn en voedselveiligheid in het huidige systeem op het spel staan en dat goed toezicht eigenlijk onmogelijk is. Je zou verwachten dat deze alarmerende conclusie zou hebben geleid tot direct ingrijpen. Anders zouden er willens en wetens grote risico’s worden genomen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Maar van drastische maatregelen is geen enkele sprake. Ook in 2020 zijn weer 617 miljoen dieren in een moordend tempo door de slachthuizen gejaagd. De minister wacht verder onderzoek af en schuift het nemen van maatregelen voor zich uit. Ook dat is onacceptabel. De Partij voor de Dieren zal dan ook een debat aanvragen voor een onmiddellijke uitvoering van de eerder aangenomen motie zodat het slachttempo direct wordt verlaagd.”

Gerelateerd nieuws

Erken de nieuwe definitie van ecocide

De Partij voor de Dieren heeft de minister gevraagd om de nieuwe definitie van het begrip ecocide te erkennen. Eerder deze we...

Lees verder

'Stop de bollenteelt rond beschermde natuurgebieden'

Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er een einde aan de gangbare (niet-biologische) bollenteelt rond beschermde Natura ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief