Hoge belo­ningen voor bankiers aan banden


Van Raan: 'We moeten een rode lijn trekken: tot hier en niet verder'

26 maart 2019

De exorbitante beloningen voor bankiers moeten verder aan banden worden gelegd. Daarvoor werd vandaag in de Tweede Kamer een wetsvoorstel behandeld, mede ingediend door de Partij voor de Dieren. De wet moet ervoor zorgen dat de grootverdieners in de bancaire sector niet via sluiproutes een hogere beloning voor zichzelf kunnen afdwingen. Ook regelt het voorstel dat de minister van Financiën van tevoren moet instemmen met een salarisverhoging. De minister moet dan bekijken of er maatschappelijk draagvlak is voor een salarisverhoging.

Voor de Partij voor de Dieren staat voorop dat er een systeemverandering in de financiële sector moet plaatsvinden. In het huidige systeem kunnen de banken de weelde van hun positie niet aan. Ze beheren het spaargeld van de mensen en zijn bovendien onontbeerlijk voor de financiële infrastructuur. En op het moment dat het misgaat, staat de overheid klaar om de banken te redden. “Binnen de bestaande wetgeving weten de bankiers altijd weer de ruimte om zichzelf te belonen op te rekken. Als politiek moeten we een rode lijn trekken: tot hier en niet verder. Daar kan deze wet aan bijdragen, maar naast deze wet zal de Partij voor de Dieren blijven streven naar een radicale verandering van het huidige financiële systeem”, aldus PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

Het wetsvoorstel is een initiatief van GroenLinks en is mede ingediend door een groot deel van de oppositie, waaronder de Partij voor de Dieren. Vandaag konden andere Kamerleden vragen stellen aan de indieners van de wet. Op een later moment zullen de initiatiefnemers deze vragen beantwoorden.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt hertelling stemmen in provincie Groningen

De Partij voor de Dieren zal vanmorgen bij het stembureau van de provincie Groningen een officieel verzoek tot hertelling van...

Lees verder

PvdD wil verbod op houden van dolfijnen in gevangenschap

De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland het goede voorbeeld van België moet volgen en het houden van dolfijnen in gevang...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief