Geen nieuwe dieren in stallen zolang vogel­griep­virus rondgaat


PvdD komt met alter­natief voor het ‘Dier­ver­gas­sings­fonds’

21 oktober 2022

De Partij voor de Dieren komt met een alternatief plan voor het ‘Diervergassingsfonds’. Europa kampt met de grootste uitbraak van het vogelgriepvirus ooit. In de Nederlandse pluimvee-industrie zijn in minder dan een jaar tijd bijna 6 miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood in een poging om het vogelgriepvirus in te dammen. Ondanks de ophokplicht, het vervoersverbod en de massale ‘ruimingen’ (vergassingen) neemt het aantal uitbraken alleen maar toe. Toch worden de stallen na een uitbraak van het virus en na het doden van alle dieren telkens weer opnieuw gevuld. Op rekening van de belastingbetaler. Het voorstel van de Partij voor de Dieren kan hier een einde aan maken.

“Na een vogelgriepuitbraak krijgen pluimveehouders een vergoeding betaald voor de gedode dieren. Stallen worden daarmee weer gevuld, terwijl het vogelgriepvirus nog volop rondgaat. Je ziet nu gebeuren dat in die stallen vervolgens opnieuw een uitbraak is van vogelgriep en dat er opnieuw dieren worden vergast. En dat cirkeltje blijft maar doorgaan. Dat is onethisch en onhoudbaar. De rekening komt daarnaast ook nog eens bij de belastingbetaler, die daarmee de intensieve pluimvee-industrie in de benen moet houden,” aldus Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren.

Na een uitbraak van vogelgriep worden alle dieren bij het betreffende bedrijf - en in sommige gevallen ook dieren bij omliggende bedrijven - vergast. De eigenaar van het bedrijf krijgt de ‘schade’ hiervan vergoed vanuit het zogenaamde ‘Diergezondheidsfonds’. De overheid en de pluimveesector leveren een bijdrage aan dit fonds. Als de kosten hoger oplopen dan het budget in het fonds, gaat de gehele rekening naar de overheid. Het plafond is nu al met meer dan 30 miljoen euro overschreden en dit bedrag loopt bijna dagelijks op. Vestering: “Het is bizar dat de belastingbetaler tientallen miljoenen euro’s moet betalen voor het telkens weer vergassen van dieren vanwege vogelgriep, waarna de stallen opnieuw worden gevuld. Tot het weer misgaat. Wat ons betreft, komt er einde aan de huidige invulling van dit ‘Diervergassingsfonds’. De minister heeft de mogelijkheid om als voorwaarde voor vergoeding uit dit fonds te stellen dat stallen niet opnieuw vol worden gezet met dieren zolang het vogelgriepvirus rondgaat. Daar moet hij nu gebruik van maken.”

Gerelateerd nieuws

Nederland stapt na aandringen van de PvdD uit het ECT

Onder druk van de Partij voor de Dieren stapt Nederland als derde land uit het Energiehandvest. Dat heeft minister Rob Jetten...

Lees verder

“De weg naar een onleefbare planeet is geplaveid met halve maatregelen”

Nederland haalt voor het zoveelste jaar op rij een dikke onvoldoende op het klimaatrapport. Dat blijkt uit cijfers van het PB...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief