Fokken en doden van over­tollige proef­dieren aangepakt


31 januari 2013

Het kabinet moet paal en perk stellen aan het fokken en doden van overtollige proefdieren. Deze week nam de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan die daarom vroeg. In Nederland worden jaarlijks meer dan 500.000 proefdieren als overbodige voorraad gedood. Dit aantal komt bovenop het aantal dieren dat daadwerkelijk wordt gebruikt in een dierproef. Onacceptabel, vindt de Partij voor de Dieren, die al jaren strijdt voor terugdringing van het aantal dieren dat wordt gefokt, gebruikt en gedood in laboratoria en proefdierfokkerijen. Een meerderheid van de Kamer sluit zich hier nu bij aan: een nieuwe doorbraak in het debat over dierproeven.

Het aantal overtollige proefdieren is de afgelopen jaren explosief gestegen. De meeste van deze dieren zijn het gevolg van genetische experimenten: tijdens pogingen om een bepaald gen in een dier ‘in te bouwen’ komen veel jongen ter wereld die niet de gewenste genen bevatten en daarom worden afgemaakt. Daarnaast wordt met ‘gewone’ proefdieren bewust een overschot gefokt zodat onderzoekers ruim beschikking hebben over dieren die zij het geschiktst vinden voor hun experiment. De overige dieren worden afgeschreven en gedood.

Door het hoge aantal overtollige proefdieren is het totaal aantal dieren dat gebruikt wordt in het kader van dierexperimenteel onderzoek veel hoger dan tien jaar geleden. Uit het meest recente jaarverslag over dierproeven blijkt dat in 2011 op 581.776 dieren een experiment is uitgevoerd. Daarnaast werden maar liefst 530.446 dieren ‘in voorraad’ gedood. Daarmee is het totaal aantal dieren dat gebruikt wordt in het kader van dierexperimenteel onderzoek hoger dan 1,1 miljoen.

De Partij voor de Dieren vroeg de regering al eerder om het aantal in voorraad gedode dieren terug te dringen en het beleid hierop aan te passen, maar kreeg daarbij geen steun van de Kamer. Een nieuwe motie werd ditmaal aangenomen met steun van PvdA, PVV, Christen Unie, 50Plus, D66, GroenLinks en SP.

Esther Ouwehand: “Het genetisch verknutselen van dieren en het fokken van dieren om ze als overbodige voorraad weer dood te maken is ontoelaatbaar. Dieren zijn geen wegwerpartikelen. De regering moet snel aan de slag voor deze verborgen slachtoffers van de proefdierindustrie.”

Gerelateerd nieuws

Doorbraak voor dierenwelzijn en milieu

De Partij voor de Dieren heeft groot succes geboekt bij de behandeling van de Landbouwbegroting. De Tweede Kamer heeft van...

Lees verder

Aangenomen PvdD-motie: beperk duur transport voor slachtdieren

Onder aanvoering van de Partij voor de Dieren heeft de Tweede Kamer gezegd een einde te willen maken aan lange diertranspor...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief