Feli­ci­taties voor dieren­winkels die stoppen met verkoop knaag­dieren


7 oktober 2011

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft in de week van dierendag een biologische taart bezorgd bij Dierenboetiek Reinken in Den Haag en bij Dobey Heerhugowaard. Dit zijn de vierde en vijfde dierenspeciaalzaak die gestopt zijn met de verkoop van cavia’s, hamsters en konijnen en daarvoor een oorkonde en taart ontvangen. Mensen die een knaagdier willen kopen, worden voortaan doorverwezen naar naburige knaagdieropvangcentra. Reden genoeg voor de Partij voor de Dieren om de winkeleigenaren in het zonnetje te zetten. Marieke de Groot, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Den Haag en Evalien de Groot van de Dierenbescherming, afdeling Den Haag waren bij de uitreiking in Den Haag aanwezig.

De eigenaresse van dierenboetiek Reinken, Benita van Wegen, staat volledig achter haar besluit. Ze verkocht al geen vissen en vogels en dit lijkt dus een logische vervolgstap. Ze heeft er zelfs nieuwe klanten bij gekregen, die de stop op de verkoop van konijnen en knaagdieren een warm hart toe dragen. Ook de eigenaar van Dobey Heerhugowaard heeft geen spijt van zijn beslissing. De opvangcentra zitten overvol en de handel in huisdieren is vaak niet bepaald diervriendelijk. Steeds meer dierenwinkels besluiten te stoppen met het verkopen van dieren. Om deze diervriendelijke initiatieven te stimuleren, trakteert de Partij voor de Dieren iedere zaak die stopt met de dierenhandel op biologische taart. Ook krijgt elke winkel een oorkonde met de titel ‘goed voorbeeld’ uitgereikt. Eerder deelde Esther Ouwehand al taarten uit aan twee dierenspeciaalzaken nabij Den Haag en aan een dierenwinkel in Rosmalen, die voortaan klanten voor knaagdieren doorverwijzen naar opvangcentra.

De Partij voor de Dieren vindt dat de handel in gezelschapsdieren sterk moet worden teruggebracht. Vooral de veelvuldige impulsaankopen van dieren zijn de partij een doorn in het oog. Esther Ouwehand: “Veel huisdieren worden in een opwelling aangeschaft, met alle gevolgen van dien. Eenmaal thuis worden de dieren dan slecht gehuisvest en niet goed verzorgd. Zulke dieren kwijnen weg of worden gedumpt waardoor de opvangcentra structureel uitpuilen. De commerciële belangen in de fok en handel in huisdieren houden deze vicieuze cirkel in stand. Daarom is de beslissing van deze dierenwinkel om daar niet meer aan mee te werken een hele belangrijke. Ik hoop dat zij andere dierenwinkels inspireert om dit goede voorbeeld te volgen”.

Esther Ouwehand bij Dobey Heerhugowaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief