Esther Ouwehand waar­schuwt tegen terugkeer naar business as usual


De enige economie die houdbaar is in de toekomst, is een economie die blijft binnen de draag­kracht van de aarde

15 september 2020

Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, draagt deze Prinsjesdag een krijtstreep maatpak met daarop de waarschuwing dat een terugkeer naar het "oude normaal" onacceptabel is na de Covid-19 crisis.

"De crisis van dit moment is een keerpunt, maar is zeker geen aanleiding om terug te keren naar business as usual. Toch lijkt het regeringsbeleid vooral gericht op symptoombestrijding en het steunen van fossiele bedrijven als Schiphol en KLM. Hoewel cultuur en natuur veel meer werkgelegenheid bieden en bijdragen aan het welbevinden van mensen, is het neoliberale beleid vrijwel geheel gericht op snelle terugkeer naar economische groei. Dat is niet de oplossing, maar juist het probleem. De enige economie die houdbaar is in de toekomst, is een economie die blijft binnen de draagkracht van de aarde”, aldus Esther Ouwehand.

Doordat die draagkracht vergaand wordt overschreden hebben we wereldwijd te maken met diverse crises: een sociale rechtvaardigheidscrisis, een klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis en nu ook een gezondheidscrisis. De minister-president noemt de coronacrisis de ‘grootste sinds WOII’. Eerder sprak hij over de stikstofcrisis als ‘de grootste crisis uit zijn carrière’. Ouwehand: “Beide crises hebben alles te maken met de manier waarop de mens met de natuur en met de dieren omgaat. Dat geeft alle reden om onze relatie tot dieren serieus te herzien, met name die in de intensieve veehouderij waar verschillende soorten in onnatuurlijk grote dichtheden naast elkaar leven.”

De pandemische dreiging van zoönosen (niet alleen Covid-19, maar ook andere infectieziekten zoals vogelgriep en varkensgriep) wordt nog steeds onvoldoende serieus genomen. Van alle recente infectieziekten die mensen bedreigen is 75 procent afkomstig uit de dierenwereld. Dat maakt de wijze waarop we dieren exploiteren een direct gevaar voor de volksgezondheid en daarnaast een gevaar voor de economie en de ecologie.

Het prinsjesdagkostuum van Esther Ouwehand is gemaakt door Mediha Kaplan van Kaplan bespoke tailors for women uit Den Haag. Het kostuum is gemaakt van duurzame bamboestof.

Gerelateerd nieuws

Pak fraude met dieraantallen aan

Veehouders blijken in werkelijkheid vaak meer dieren te houden en dus meer stikstof uit te stoten dan waar de overheid vanuit...

Lees verder

‘Niet terug naar het oude normaal!’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand opgeroepen tot een kanteling van het...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief