Eindelijk! Houd­verbod voor dieren­mis­han­de­laars


4 juli 2017

De rechter krijgt binnenkort de mogelijkheid om een houdverbod als strafmaatregel op te leggen voor een periode van maximaal vijf jaar. De Minister van Veiligheid en Justitie gaat de wet aanpassen om beter te kunnen ingrijpen bij dierenmishandeling en –verwaarlozing.

Momenteel kan de rechter al een houdverbod opleggen, maar alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Als iemand deze maatregel overtreedt, moet de dader zijn volledige straf ondergaan, maar vervalt het houdverbod. Hiermee wordt het risico op herhaling van de dierenmishandeling vergroot en dat is onwenselijk. In de nieuwe situatie kan het houdverbod ook bij lichtere feiten worden opgelegd. Dit zal vooral preventief werken.

Marianne Thieme: “Het houden van dieren wordt eindelijk aan voorwaarden gebonden. Wie z'n dieren mishandelt of verwaarloost, moet eindelijk ophouden met dieren.”

De hele brief aan de Tweede Kamer met de voorstellen voor een wetswijziging vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

Vier keer in verzet tegen hittestress bij dieren

Tijdens het verantwoordingsdebat met de staatssecretaris van Economische Zaken riep Kamerlid Esther Ouwehand de bewindslieden...

Lees verder

Hitteprotocol diertransporten wordt verbeterd

Het hitteprotocol voor diertransporten moet worden aangescherpt, zo besloot de Tweede Kamer nadat Kamerlid Esther Ouwehand gi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief