Ecoci­denota inspi­reert landen over hele wereld


PvdD-voorstel nu ook beschikbaar in Engels, Frans en Arabisch

31 mei 2021

De initiatiefnota van de Partij voor de Dieren over het strafbaar stellen van ecocide is vanaf vandaag beschikbaar in het Engels, Frans en Arabisch. De Partij voor de Dieren maakt deel uit van een internationale beweging die de bescherming van de planeet en ál haar bewoners voorop stelt. Door vertalingen beschikbaar te stellen van voorstellen van de Nederlandse Partij voor de Dieren, draagt de partij bij aan het uitwisselen van kennis binnen een groeiende, wereldwijde beweging voor dieren- en mensenrechten, de bescherming van het milieu en eerlijke en duurzame handel.

De Partij voor de Dieren roept regeringen op zich aan te sluiten bij de mondiale beweging voor het strafbaar stellen van ecocide, oftewel de grootschalige beschadiging en vernietiging van ecosystemen door menselijk handelen. PvdD Tweede Kamerlid Lammert van Raan diende daarom in december 2020 een voorstel in om onomkeerbare aantasting van de natuurlijke leefwereld nationaal én internationaal strafbaar te stellen. Als dat gebeurt, kan het Internationaal Strafhof in Den Haag regeringsleiders en bestuurders van bedrijven strafrechtelijk vervolgen als zij zich schuldig maken aan ecocide. Deze initiatiefnota is dankzij de nieuwe vertalingen breed internationaal beschikbaar.

Van Raan: “Meer dan ooit groeit het besef dat we op een ramp afstevenen als we onze koers niet snel corrigeren. Als ministers en CEO’s strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor het onherstelbaar aantasten van de leefomgeving, zal dit ze weerhouden van het uitvoeren van activiteiten die schade kunnen toebrengen aan ecosystemen. Door ons werk internationaal te delen, maken we het initiatiefnemers in andere landen makkelijker om ecocide aan de kaak te stellen."

De nota sluit aan op een recente doorbraak in het Europees Parlement, dat afgelopen week twee rapporten aannam waarin onder andere voorstellen worden gedaan voor het strafbaar stellen van ecocide op internationaal niveau.

De vertalingen zijn beschikbaar gemaakt door de Animal Politics Foundation. Lees de volledige nota hier in het Nederlands, Engels, Frans of Arabisch.

Gerelateerd nieuws

Dreiging rechtszaak over stikstof: overheid blijft hardnekkig de wet overtreden

Opnieuw dreigt het kabinet voor de rechter te worden gesleept omdat het – tegen de wettelijke verplichtingen in – de natuur n...

Lees verder

Nieuwe Wet Dieren belooft grote verbeteringen voor dieren in de bio-industrie

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de vernieuwde Wet Dieren, waarin drie wetswijzigingen van de Partij voor de Dieren zijn o...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief