Duitsland en België moeten ook aan de bak om stik­stof­uit­stoot tegen te gaan


6 februari 2020

Ook natuurgebieden in andere Europese landen moeten beter worden beschermd tegen stikstofuitstoot. Uit antwoorden op vragen van de Europese fractie van de Partij voor de Dieren blijkt dat ook het stikstofbeleid in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken mogelijk niet door de beugel kan omdat het te veel schade aan de natuur zou toelaten. Dat zou in strijd zijn met het Europese recht waar niet alleen Nederland, maar ook andere lidstaten zich aan moeten houden. Dit betekent dat pogingen om het Nederlandse stikstofbeleid te stoelen op het (ruimere) Duitse model kunnen worden gestaakt.

Uit de antwoorden van de Europese Commissie blijkt dat als de stikstofnormen die door andere lidstaten worden toegepast inderdaad in strijd zijn met Europese Habitatrichtlijn, de Europese Commissie hierover een inbreukprocedure kan starten.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand is blij met de antwoorden. “Dit is een bevestiging van de eerdere oproep van de Partij voor de Dieren: ook Duitsland, België en andere Europese landen moeten aan de bak om het stikstofprobleem aan te pakken. Stikstof houdt zich natuurlijk niet aan landsgrenzen. En het is wel zo eerlijk tegenover de Nederlandse boeren dat andere landen zich ook gewoon moeten houden aan de Habitatrichtlijn.”

De Partij voor de Dieren wil dat de Europese Commissie een inbreukprocedure start als definitief blijkt dat het niet naleven van natuurregels in andere EU-landen – net als in Nederland – de natuur schaadt. “Die Europese richtlijn is er ooit gekomen omdat een aantal landen, waaronder Nederland, geen stevig nationaal natuurbeleid wilden voeren. Maar als je dat dan Europees afspreekt, is het wél de bedoeling dat iedereen zich daaraan houdt”, zegt Ouwehand.

De Partij voor de Dieren vindt dat de Commissie ook goed naar haar eigen rol moet kijken: om het natuurbeleid serieus te nemen moet de EU vooral het eigen landbouwbeleid onder de loep houden. De EU subsidieert via het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid een flink deel van de Europese veehouderij en daarmee de Europese stikstofuitstoot.

Voor Ouwehand is nogmaals bevestigd dat Nederland niet de normen van Duitsland kan overnemen. “Er is in de afgelopen negen maanden van de stikstofcrisis vaak gevraagd waarom Nederland niet gewoon de lokale stikstofnorm van Duitsland kan kopiëren. Maar een lokale stikstofnorm is maatwerk, gebaseerd op de mate van vervuiling in een land. En die vervuiling is in Nederland veel sterker dan in Duitsland. Nederland kan dus absoluut niet de Duitse norm overnemen.”

Gerelateerd nieuws

PvdD zet handel in wilde dieren als oorzaak infectieziekten op WHO-agenda

De gehele Tweede Kamer steunde vanmiddag een motie van de Partij voor de Dieren om de handel in wilde dieren op de agenda van...

Lees verder

'Trek de beerput van de vee- en vleesindustrie open'

Verlaag het tempo in slachthuizen, haal de bezem door toezichthouder NVWA, kom met zwaardere straffen bij overtredingen en ha...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief