Debat over burger­ini­ti­atief verbod op honden- en katten­ex­pe­ri­menten


12 september 2011

Bekijk het debat op debatgemist.nl
Lees
de bijdrage

In het debat met de Kamercommissie voor Burgerinitiatieven bestrijdt Kamerlid Esther Ouwehand dinsdag 13 september dat het burgerinitiatief voor een verbod op honden- en kattenexperimenten niet aan de criteria zou voldoen. Ouwehand had om dit debat gevraagd nadat de commissie dit voorjaar besloot het initiatief niet in behandeling te nemen.

Op 8 maart nam de Kamer meer dan 57.000 handtekeningen in ontvangst van mensen die het burgerinitiatief van de Anti Dierproeven Coalitie hebben ondertekend. Deze burgers vragen de Kamer zich te buigen over hun wens om proeven op honden en katten af te schaffen. Jaarlijks worden in Nederland dan 2.000 honden en 300 katten gebruikt voor experimenten. De commissie voor de Burgerinitiatieven wees het verzoek af omdat het niet zou voldoen aan één van de voorwaarden: Het onderwerp van zo'n initiatief mag namelijk twee jaar lang niet op de agenda van de Kamer hebben gestaan.

De commissie verwijst daarbij naar verschillende debatten die over dierproeven zijn gevoerd en naar de moties die de Kamer daarover heeft ingediend en aangenomen. De specifieke vraag van de initiatiefnemers – een verbod op honden- en kattenexperimenten - is echter niet aan de orde geweest. De Partij voor de Dieren zal de commissie daar in een debat op wijzen, en vraagt om de bezwaren van tienduizenden burgers tegen het gebruik van honden en katten in proefdierlaboratoria alsnog serieus te nemen.

Esther Ouwehand: “Honden en katten hebben een gruwelijk leven in een laboratorium. Het burgerinitiatief voor een verbod op dierproeven op honden en katten maakt duidelijk dat een groot deel van de bevolking ook oog heeft voor dat leed. Dit burgerinitiatief moet dus gewoon in behandeling worden genomen door de Kamer.”

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief