Brussel geeft groen licht voor 0% BTW op o.a. groente en fruit


11 maart 2022

Het Europees Parlement heeft vandaag een wijziging van de Europese BTW-regels goedgekeurd. Voor EU-landen wordt het door de wijziging mogelijk om bepaalde goederen, waaronder groente en fruit, vrij te stellen van BTW. De Partij voor de Dieren herhaalt haar oproep aan de Nederlandse regering om de BTW op groente en fruit te verlagen tot 0%. “Deze beslissing komt als geroepen nu de prijzen voor veel producten in rap tempo zijn gestegen. Dit is het ideale moment om de BTW te verlagen voor groente en fruit en deze producten daarmee goedkoper te maken voor de consument", zegt Tweede Kamerlid Eva van Esch.

Al in 2015 drong de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer aan op BTW-vrijstelling voor groente en fruit. Een vrijstelling werd toen echter nog verhinderd door Brusselse regels.

Europarlementariër Anja Hazekamp drong in Brussel meermaals aan op vrijheid voor EU-landen om gezonde en duurzame producten voordeliger te maken. In oktober vorig jaar deed het Europees Parlement op initiatief van Hazekamp een oproep om BTW-vrijstellingen voor groente en fruit mogelijk te maken.

De Europese Commissie en EU-landen onderhandelden al sinds 2018 over een wijziging van de Europese BTW-regels en werden het afgelopen december eens. Het Europees Parlement keurt de wijziging van BTW-regels woensdag definitief goed.

Hazekamp hoopt dat EU-landen nu zo snel mogelijk aan de slag gaan om duurzame producten vrij te stellen van BTW of er een laag BTW-tarief op toe te passen. “De gezondste en duurzaamste voedselkeuze zou ook de goedkoopste keuze moeten zijn. EU-landen krijgen nu de vrijheid terug om hun BTW-regels in te zetten voor verduurzaming,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Goed nieuws voor het milieu: toch inzameling blikjes in supermarkt

Vanaf 1 januari 2023 kunnen mensen hun blikje met statiegeld toch inleveren in de supermarkt. In plaats van de blikjes in te ...

Lees verder

Kamer: snel verbod op PMSG-hormoon gemaakt uit bloed van zwangere paarden

De Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een Europees verbod komt op vruchtbaarheidsmiddel ‘Pregnant Mare Serum Gonadotrop...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief