Alter­natief voor afschieten zwijnen stap dich­terbij


26 januari 2011

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) staat niet langer afwijzend tegenover een onderzoek naar alternatieven voor het afschieten van wilde zwijnen op de Veluwe. Dat zei hij gisterenavond in de Tweede Kamer tijdens het spoeddebat, dat de Partij voor de Dieren had aangevraagd.

Jaarlijks wordt 80% van de wilde zwijnen op de Veluwe doodgeschoten. Omdat deze maatregel juist het tegenovergestelde effect heeft – door de grootschalige jacht wordt de zwijnenpopulatie elk jaar groter – vroeg de Partij voor de Dieren de staatssecretaris vorig jaar om alternatieven voor de jacht te onderzoeken. De motie werd met brede steun van de Kamer aangenomen.

Toen de staatssecretaris onlangs liet weten dat hij geen onderzoek zou doen, omdat niet hij, maar provincie Gelderland verantwoordelijk is voor het zwijnenbeleid, vroeg Marianne Thieme vorige week een spoeddebat aan. “Acht van elke tien zwijnen op de Veluwe lopen dit jaar tegen een kogel van een jager op”, sprak Thieme gisterenavond tijdens het debat. “Het is een wettelijk beschermde diersoort zonder werkelijke bescherming. Jaar in jaar uit wordt dit bloedige scenario herhaald zonder dat ook maar één probleem wordt opgelost. Die situatie was voor de Kamer niet langer acceptabel, daarom heeft zij de staatssecretaris opgedragen om met alternatieven te komen. De staatssecretaris weigert de motie echter uit te voeren.”

Onder druk van de Kamer kwam Bleker gisterenavond terug op zijn aanvankelijke weigering. Hij gaat op korte termijn overleggen met de provincie Gelderland of er behoefte is aan een onderzoek naar alternatieven voor de zwijnenjacht. Als die behoefte er is, wil Bleker samen met de provincie alsnog onderzoeken welke alternatieven er zijn. Voor 1 april 2011 moet Bleker laten weten of dit onderzoek er daadwerkelijk komt.

De Partij voor de Dieren beschouwt de toezegging van de staatssecretaris als een belangrijke eerste stap. “Eerder weigerde de staatssecretaris om een Kamermotie uit te voeren”, reageert Marianne Thieme. “Met zijn toezegging dat hij op korte termijn met de provincie gaat praten, komt hij terug op zijn aanvankelijke weigering. Wat ons betreft zou er meer vaart gemaakt kunnen worden, maar we beschouwen de toezegging van de staatssecretaris als een hoopvol begin.”

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief