150 miljoen euro voor zorg­me­de­werkers met long covid


31 januari 2023

Zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf long covid opliepen en daardoor langdurig ziek zijn geraakt, moeten door de overheid financieel gecompenseerd worden. De Eerste Kamer nam een motie van Partij voor de Dieren-senator Henriëtte Prast aan met die strekking. In de motie wordt voorgesteld 150 miljoen euro ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld in de vorm van een fonds voor zorgpersoneel met long covid. Het bedrag dat in de begroting van VWS is opgenomen voor het niet-gebruikte coronatoegangsbewijs, zou als dekking kunnen dienen.

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) had de motie ontraden. Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD stemden, net als een aantal oppositiepartijen, dan ook tegen. Maar de motie haalde het toch. Een dag later bleek het kabinet 180 graden gedraaid en kwam het met de aankondiging van een compensatiefonds. Een mooi resultaat van de Partij voor de Dieren.

Prast is blij: “In Nederland werken 1 miljoen mensen in de zorg. Denk aan verpleeghuis- en ambulancemedewerkers, huisartsen en IC-personeel. Zij moesten tijdens de eerste coronagolf keihard werken en deden dat in die eerste maanden vaak onbeschermd. Er waren nog geen protocollen, geen vaccins en onvoldoende mondkapjes. Velen van hen raakten dan ook besmet en kampen nu nog met ernstige klachten. We mogen deze mensen niet in de steek laten.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil falend beleid luchtkwaliteit aanpakken

Wat de Partij voor de Dieren betreft, is het tijd om de luchtkwaliteit in Nederland drastisch te verbeteren. Het gaat nu zo s...

Lees verder

Esther Ouwehand keert terug in de Kamer

Vandaag start Esther Ouwehand weer als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Ze keert terug in d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief