Dier­vrien­de­lijke aanpak zwerf­katten


Nederland kent vele honderdduizenden zwerfkatten. In steden, op het platteland en in natuurgebieden: overal komen grote groepen verwilderde huiskatten voor. Soms zijn dieren door hun baasje gedumpt, soms gaat het om ontsnapte dieren. Door voortplanting worden de populaties snel groter. Het welzijn van veel zwerfkatten is slecht: veel dieren zijn ziek of ondervoed. In gemeenten veroorzaken ze soms overlast en in natuurgebieden kunnen ze het evenwicht in de natuur verstoren.

Door sommige provincies wordt op zwerfkatten gejaagd. Jacht op katten veroorzaakt niet alleen heel veel leed, maar het helpt ook niet om de populatie zwerfkatten te verkleinen. De opengevallen plek die is ontstaan, wordt snel opgevuld door voortplanting binnen de groep.

De enige diervriendelijke en effectieve methode om iets aan de zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten (de TNR-methode). Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij. Ook moet het probleem bij de bron aangepakt worden door impulsaankopen tegen te gaan en katten verplicht te chippen.

Het standpunt Diervriendelijke aanpak zwerfkatten is onderdeel van: Opvang van gezelschapsdieren

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer