Voed­selom­geving


Onze idealen

  • De fabrieksproductie van voedsel wordt aangepakt: wettelijke normen zorgen ervoor dat we minder zout, suiker en vet eten. Tot die tijd komt er een verbod op promotie van deze producten.
  • Kindermarketing voor producten met te veel suiker, zout of vet wordt verboden: geen reclame voor (en óp) snoep en fastfood die gericht is op kinderen onder 12 jaar. Hierbij hebben we ook aandacht voor nieuwe vormen van marketing, zoals via influencers en vlogs.
  • We beperken het aantal nieuwe vestigingen van fastfoodketens en snackbars. In elk geval in de nabijheid van scholen worden deze niet meer geopend.
  • Ongezond eten wordt hoger belast bij de fabrikant, bijvoorbeeld door een suikertaks. In andere landen zorgde dit er al voor dat fabrikanten minder suiker in hun frisdranken toevoegden.
  • Het huidige preventieakkoord is een convenant waaraan de voedingsindustrie heeft meegeschreven, met als gevolg dat er te weinig verandert. We ontwerpen een preventieakkoord dat de gezondheid van mensen vooropstelt, niet de belangen van de voedingsindustrie.
  • Door geen btw meer te heffen op (biologische) groente en fruit maken we gezond eten weer betaalbaar en aantrekkelijker.
  • Misleidende voedingskeurmerken worden afgeschaft.
  • Kinderen die thuis om welke reden ook geen ontbijt krijgen, kunnen op school, de voorschoolse opvang of het kinderdagverblijf gezond ontbijten. Daar worden ook uitsluitend gezonde tussendoortjes gegeven, zoals groente en fruit, en geen suikerrijke dranken geschonken.
  • Biologisch, lokaal geteeld schoolfruit en verse (warme) lunches nemen de plek in van frisdrankmachines en snoepautomaten.
  • Er wordt ruimte gemaakt voor buurtmoestuinen. Zo brengen we mensen weer rechtstreeks in contact met voedsel, buurtgenoten en de natuur.
  • Niet de best betalende multinational, maar gezonde producten krijgen een prominente plek in het supermarktschap.

Voor een snelle, vette hap hoef je in Nederland niet ver te zoeken. Fastfoodzaken en snackbars zijn op vrijwel iedere straathoek en ieder treinstation te vinden. Voor biologisch en onbewerkt voedsel ben je langer onderweg en moet je bovendien een stuk meer betalen dan voor die bewerkte snacks vol suiker, zout en vet. De regering laat supermarkten ongelimiteerd stunten met ongezonde producten en op scholen kunnen kinderen hun dorst en snelle trek wegwerken bij de gesponsorde frisdrank- en snoepautomaten. Tijd voor verandering. Aan de macht van de voedingsindustrie maken we een einde. Onze gezondheid wordt niet langer ondergeschikt gemaakt aan de winst van multinationals, maar plaatsen we voorop. We gaan onze voedselomgeving weer gezond maken.

Het standpunt Voedselomgeving is onderdeel van: Een gezonde samenleving waarin welzijn voorop staat