Ophok­plicht


De Partij voor de Dieren is tegen de ophokplicht.

Een ophokplicht is een maatregel die vaak meteen wordt opgelegd, wanneer er een dierziekte als vogelgriep is geconstateerd op een boerderij. Dit houdt in dat alle dieren op dat bedrijf, en vaak ook op bedrijven en bij particulieren in de omgeving, verplicht binnen gehouden moeten worden en niet vervoerd mogen worden.

Maatregelen als de ophokplicht zijn vaak bedoeld om daadkracht te suggereren in het geval van de uitbraak van een dierziekte als vogelgriep, maar de werkelijke oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt: de bio-industrie. Nederland is namelijk het meest veedichte land ter wereld en de intensieve veehouderij zorgt er, door grootschalige import en export van dieren, enorme bedrijfsdichtheid en een non-vaccinatiebeleid, voor dat de uitbraak van een enkele dierziekte al snel kan leiden tot een niet te stoppen epidemie.

Dit leidt er vaak toe dat vele duizenden dieren uit voorzorg 'geruimd' moeten worden en dat diervriendelijke boeren hier ook economische schade door ondervinden. Wij zien daarom meer in verplicht vaccineren, strengere controles en een drastische inperking van het aantal gehouden dieren, dan in een ophokplicht.

Het standpunt Ophokplicht is onderdeel van: Vee-industrie afschaffen Duurzame landbouw en gezond voedsel

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

PvdD vraagt minister om directe sluiting vogel­griep­be­drijven

In Rusland zijn zeker 7 personen in de pluimveehouderij besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Het is de eerste keer dat virusvariant H5N8 van dier op mens is overgesprongen. Ook in Nederland waart hetzelfde virus rondt in kippenstallen. In Brabant werden deze week nog 130.000 kippen vergast nadat vogelgriepbesmetting werd geconstateerd. Wat de Partij voor de Dieren betreft, worden deze stallen n...

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws