Schoon milieu en krachtig klimaatbeleid
Alles van waarde beschermen. Alles wat schaars is eerlijk verdelen.
Schone lucht, schoon water en een gezonde bodem zijn cruciaal. De basis van veel levensvormen staat op het spel door een milieubeleid waarin financiële kortetermijnbelangen jarenlang voorrang kregen boven bescherming van onze leefomgeving. Het resultaat is een hoge uitstoot van schadelijke stoffen, meer lawaai, gif en afval in het milieu en uitputting van natuurlijke hulpbronnen.
Het is hoog tijd voor een kanteling naar een politiek die een gezonde en veilige leefomgeving voor mens en dier centraal stelt. Die uitgaat van de draagkracht van de Aarde, niet van oneindige economische groei op een planeet die niet meegroeit. De Partij voor de Dieren is daarmee de aanjager van een radicaal ander milieubeleid.
Als iedere wereldburger zou consumeren als de gemiddelde Nederlander, zijn er momenteel drie aardbollen nodig. Onze groei-economie promoot een zo kort mogelijk gebruik van producten, wat leidt tot een tekort aan grondstoffen en een overschot aan afval. De plastic soep hoopt zich op in zeeën en oceanen, waar het dieren ziek maakt en in de voedselketen terechtkomt. In onze directe woonomgeving worden we omringd door gezondheidsrisico’s. Zo overlijden elk jaar 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht, met name door de uitstoot van het verkeer. Industrieën worden zodanig wettelijk beschermd dat ze onbestraft giftige stoffen kunnen lozen in lucht, bodem en water, met gezondheids- en milieuschade en schendingen van mensenrechten tot gevolg.
De coronacrisis heeft laten zien dat de keuze voor een schone leefomgeving een politieke keuze is. Dat we kunnen kiezen voor frisse lucht en een rustige buurt als we het vliegverkeer niet langer bevoordelen boven duurzaam vervoer. Dat we meer dieren zien als het stiller is. Dat het prettiger is op een weg met minder verkeer. Dat we ons door meer groen in onze omgeving fijner voelen. We kunnen niet terug naar het oude (ab) normaal waarin vervuiling nog meer wordt aangejaagd. We gooien het roer om en gaan toe naar een leefomgeving die ons niet langer ziek, maar gezond maakt. De Partij voor de Dieren durft die radicale keuzes te maken. Daarmee creëren we een gezonde, eerlijke en veilige samenleving. Die niet langer indruist tegen de natuur, maar leeft in harmonie met onze natuurlijke omgeving.
-
Energie
Standpunten
- Aanpassingen windmolens ter bescherming van vogels
- Beperken overlast houtrook
- Beperking lichtvervuiling
- Energiebesparing
- Energieneutraal en aardgasvrij wonen
- Energiezuinig wonen
- Gasopslag
- Gaswinning in Groningen
- Internationale betrokkenheid bij Fukushima
- Kernenergie
- Onderzoek naar geothermie (aardwarmte) als duurzame energiebron
- Schaliegas winnen
- Stoppen met subsidie op biomassa
- Verbod op fracking
- Windenergie
- Winnen van teerzandolie
- Zelf energie opwekken
- Zomertijd/wintertijd
- Zonne-energie
-
Klimaat- en milieubeleid
Standpunten
- Aandelen Air France-KLM
- Adequaat beleid family planning en vrouwenemancipatie
- Afvalscheiding
- Bladblazers
- Burgerberaad
- CO2-heffing
- Crisisaanpak voor klimaat en biodiversiteit
- Daadkrachtig en eerlijk Klimaatakkoord
- Duurzame overheid
- Duurzame renovatie Binnenhof
- Duurzame sojateelt
- Ecologische aanpak eikenprocessierups
- Eten weggooien
- Internationaal milieubeleid
- Internationale milieubescherming
- Klimaatwet 1.5 – noodzakelijke crisiswet voor het klimaat
- PFAS verbieden
- Plastic soep tegengaan
- Reductie broeikasgassen
- Statiegeld uitbreiden
- Stikstofprobleem oplossen
- Stoppen met subsidie op biomassa
- Strenge controle milieuvergunningen
- Strenge regels import conflictgrondstoffen
- Strengere normen luchtkwaliteit
- Verbod oplaten ballonnen
- Zuinig met grondstoffen omgaan
- Zwerfafval bij de bron aanpakken
-
Vervoer
-
Droogte bestrijden met dynamische waterpeilen
Nederland verdroogt in hoog tempo. Elke zomer zien we de gevolgen daarvan: de natuur verschraalt, de biodiversiteit gaat verder achteruit, natuurbranden komen steeds vaker voor, dijken worden kwetsbaar door scheuren en inklinking, huizen verzakken en de waterkwaliteit in sloten holt achteruit.Meer informatie
De vaak extreem hete zomers en het bijbehorende regentekort zijn gevolgen van de klimaatverandering. Maar een belangrijke oorzaak van de droogte ligt in het Nederlandse landgebruik. In veel landbouwgebieden wordt het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden. Op die manier is de landbouwgrond droog genoeg om tractoren en zware landbouwvoertuigen op de akkers en de velden te laten rijden. Op vochtige grond is dat veel lastiger. Daarom worden in het voorjaar grote hoeveelheden water weggepompt en geloosd in rivieren. Dat kunstmatig laag houden van het waterpeil heeft ook grote gevolgen voor de natuur, want ook daar daalt het waterpeil. Daarnaast is de landbouwsector tevens grootverbruiker van grondwater, oppervlaktewater én leidingwater voor kunstmatige landbouwberegening in de zomer. Door het veel te lage grondwaterpeil, de lange periodes van droogte en een oneerlijke verdeling van water komen dieren en natuur in de knel.
De Partij voor de Dieren ziet droogte als één van de meest urgente problemen in het waterrijke Nederland en wil middels dynamische waterpeilen en een eerlijke verdeling het waterbeleid weer gezond krijgen. De Partij voor de Dieren wil dat bij de verdeling van water de prioriteit ligt op maximale bescherming en behoud van natuur. Ook een daadkrachtig klimaatbeleid, waar onder andere een krimp van de veestapel en de luchtvaart in zijn opgenomen, is een belangrijke voorwaarde om droogte te voorkomen.
-
Palmolie als biobrandstof
De Partij voor de Dieren wil geen sojaolie of palmolie in onze tank; voedsel zou geen onderdeel van brandstof moeten zijn. Vooral de productie van palmolie gaat gepaard met grootschalige verwoesting van regenwouden. Voor alleen palmolie worden één miljoen voetbalvelden per jaar aan regenwoud gekapt, ongeveer de helft daarvan is bestemd als brandstof. Daardoor worden de orang-oetang en Sumatraanse tijger ernstig met uitsterven bedreigd.
Milieuorganisaties en wetenschappers waarschuwen al lang voor de nadelen van het gebruik van voedsel als brandstof. Doordat natuurgebieden als regenwouden, savannes en natuurlijke graslanden moeten plaatsmaken voor de productie van biobrandstoffen, komt er veel meer CO2 vrij dan het oplevert. We moeten ons transport verduurzamen door schoon verkeer te stimuleren. Dat betekent meer en beter openbaar vervoer, vervuilend autoverkeer beperken en fietsers en voetgangers ruim baan geven.
-
Stoppen met subsidie op biomassa
Nederland presteert slecht als het om duurzame energie gaat; in 2017 was slechts 6,6% van het totale energieverbruik duurzaam opgewekt. Het grootste gedeelte daarvan is bovendien niet echt duurzaam, omdat het afkomstig is uit biomassa, zoals houtpellets en houtsnippers.
Voor de Partij voor de Dieren is het verstoken van hout geen oplossing voor het energievraagstuk, omdat dat niet duurzaam is. Voor het stoken van hout is massale boskap en vervuilend transport nodig en door de stook komen er fijnstof en andere ongezonde stoffen in de lucht. Toch krijgen kolencentrales van de overheid subsidie om over te stappen naar 100% biomassa en ook het stoken van houtpellets door burgers wordt gesubsidieerd. De Partij voor de Dieren wil dat het stoken van hout niet als duurzaam wordt bestempeld en niet langer wordt gesubsidieerd. De overstap naar écht duurzame energiebronnen, zoals wind en zon, moet daarentegen zo snel mogelijk plaatsvinden. Daarbij moet uiteraard wel worden gelet op de gevolgen voor mens, dier en natuur. -
Strenge duurzaamheidscriteria biobrandstoffen
Biobrandstoffen zijn vooral afkomstig uit voedsel en ze zijn daarom geen duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. De Partij voor de Dieren is tegen voedsel in de tank; voedsel zou geen onderdeel van brandstof moeten zijn. Biobrandstoffen uit voedselgewassen bedreigen de voedselvoorziening, zorgen voor ontbossing en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Biodiesel uit voedsel stuit gemiddeld twee keer zo veel CO2 uit als fossiele diesel, en biodiesel uit palmolie zelfs drie keer zo veel.
Voor de Partij voor de Dieren zijn biobrandstoffen alleen een alternatief voor fossiele brandstoffen als ze voldoen aan strenge duurzaamheidseisen, waarmee in ieder geval het gebruik van voedselgewassen wordt uitgesloten. We moeten ons transport vooral verduurzamen door schoon verkeer te stimuleren. Dat betekent meer en beter openbaar vervoer, vervuilend autoverkeer beperken en fietsers en voetgangers ruim baan geven.
-
Verbod op micro- en nanoplastics
Microplastics komen eigenlijk overal om ons heen voor en breken niet of nauwelijks af. Er wordt geschat dat volwassen mensen jaarlijks ongeveer een creditcard aan microplastics binnenkrijgen, doordat we de deeltjes inademen, opeten of opdrinken. Microplastics kunnen de gezondheid schaden. Zo zorgt een grote hoeveelheid plasticsdeeltjes in dieren onder andere voor ontstekingsreacties en problemen in de spijsvertering, nierfunctie en vruchtbaarheid.
Micro- en nanoplastics worden aan bepaalde producten bewust toegevoegd, bijvoorbeeld cosmetica en verzorgingsproducten. Bij andere producten komen de plasticdeeltjes onbedoeld vrij, zoals bij het wassen van synthetische kleding, het gebruik van schurende reinigingsmiddelen en verf, en slijtage van autobanden. Ook plastic zwerfaval valt uit elkaar in een enorme hoeveelheid microplastics. Microplastics komen vervolgens in het milieu terecht en belanden via onze rivieren in de zeeën en oceanen, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.
De Partij voor de Dieren wil stevige maatregelen gericht op het voorkomen van microplastics in het milieu, zoals een verbod op micro-en nanoplastics in cosmetica en verzorgingsproducten, regels voor kleding- en wasmachinefabrikanten om vrijkomen van synthetische vezels in het water tegen te gaan en een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 20 september 2023 Bijdrage Ouwehand aan de Algemene Politieke Beschouwingen 2023
- 6 juli 2023 Bijdrage Teunissen aan debat over Nationaal burgerforum klimaat- en energiebeleid
- 6 juli 2023 Inbreng verslag wetsvoorstel: Wijziging van de Wet milieubeheer (implementatie richtlijn milieuaansprakelijkheid)
- 4 juli 2023 Bijdrage Teunissen aan debat over de Tijdelijke wet Klimaatfonds
- 29 juni 2023 Bijdrage Akerboom aan debat over beëindigde onderhandelingen Landbouwakkoord
- 29 juni 2023 Bijdrage Teunissen aan het debat over de Nationale Grondstoffenstrategie
- 27 juni 2023 Bijdrage Van Raan aan debat over luchtvaart
- 26 juni 2023 Inbreng SO Voorhangprocedure besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen
- 20 juni 2023 Bijdrage Teunissen aan debat over het aanvullende klimaatpakket
- 19 juni 2023 Bijdrage Van Esch aan debat over de raming voor de Tweede Kamer in 2024
- 13 april 2023 Motie Van Esch over vergunningen van lozingen op rioolstelsels intrekken wanneer water als drinkwaterbron gebruikt wordt
- 13 april 2023 Motie Van Esch over niet-huishoudelijke lozingen van PFAS verbieden
- 13 april 2023 Motie Van Esch over aanbeveling vergunningsplicht voor indirecte lozingen opvolgen
- 6 april 2023 Motie Van Esch/Bouchallikht over met dwangsommen-beleid geen installaties in productie houden die aantoonbaar niet aan milieunormen kunnen voldoen
- 30 maart 2023 Motie Wassenberg/Van Esch over het versneld uitfaseren PFAS in de zorgsector
- 22 maart 2023 Motie Van Esch over het wettelijk vastleggen van een maximale stanknorm voor veehouderijen van 5 odeur
- 22 maart 2023 Motie Van Esch over gemeentes oproepen tot het bij ernstige stankoverlast inzetten van de mogelijkheden uit de Crisis- en herstelwet
- 22 maart 2023 Motie Van Esch over het meenemen van de cumulatie van stank bij de beoordeling van omgevingsvergunningsaanvragen
- 9 maart 2023 Motie Vestering c.s. over alle mogelijke pfas-maatregelen al in 2027 onderzoeken en implementeren
- 8 februari 2023 Motie Teunissen c.s. over doorrekening van een vlaktaks
- 5 september 2023 Vragen Vestering over het aantal illegaal gehouden dieren in de veehouderij en de daarbij horende stikstofuitstoot
- 5 september 2023 Vragen Van Raan c.s. over fossiele subsidies
- 17 augustus 2023 Vragen Van Raan over de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) door de luchtvaart
- 17 augustus 2023 Vragen Teunissen over Nederlandse bilaterale investeringsakkoorden
- 6 augustus 2023 Vragen Akerboom over een stikstofpiekbelaster; een slingerende weg door de Veluwe
- 2 augustus 2023 Vragen Van Raan over (mogelijke) begrenzing Natuurvergunning Schiphol op 44 miljoen passagiers
- 1 augustus 2023 Vragen Akerboom over een nieuw geitenpaadje voor stikstof-vergunningverlening: wordt intern salderen het nieuwe extern salderen?
- 14 juli 2023 Vragen Van Esch over het voorkomen van zwerfafval door statiegeld
- 7 juli 2023 Vervolgvragen Van Raan en Van Esch over directe en indirecte lozingen en/of afvalinjecties onder de Waddenzee
- 30 juni 2023 Vragen Akerboom over de parlementaire BBQ
- 13 juli 2023 Partij voor de Dieren publiceert wetsvoorstel dat ecocide strafbaar stelt
- 8 juli 2023 Statement Esther Ouwehand naar aanleiding van de val van het kabinet
- 7 juli 2023 ‘Nul uit de pijp van Chemours’
- 3 juli 2023 ‘Laat je niet fêteren door vleeslobbyisten’
- 19 juni 2023 Geen eendenvlees meer voor Kamerleden
- 25 mei 2023 'Stop nu met fossiele subsidies en bespaar minstens 11 miljard'
- 16 maart 2023 Partij voor de Dieren boekt winst bij Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen
- 25 februari 2023 Partij voor de Dieren presenteert Manifest voor het Platteland
- 27 januari 2023 Partij voor de Dieren wil falend beleid luchtkwaliteit aanpakken
- 2 november 2022 Woningbouw staat opnieuw stil door gebrek aan stikstofaanpak kabinetten Rutte