Gaswinning in Groningen


De regering wil de gaswinning in Groningen uiterlijk in 2030 stopzetten. Dat is goed nieuws voor Groningen. De Partij voor de Dieren heeft daar jarenlang voor gestreden. Maar helaas is het terugbrengen van de gaswinning niet automatisch ook goed nieuws voor het klimaat. Er is nauwelijks sprake van het terugbrengen van ons gasgebruik; onze afhankelijkheid van aardgas blijft groot. Er wordt gekozen om op grote schaal gas uit andere landen te importeren, dat via stikstoffabrieken geschikt wordt gemaakt voor Nederlands gebruik.

Zowel de import van gas als het omzetten van het gas zijn zeer schadelijk voor het klimaat en ook nog eens heel duur; de kosten lopen in de honderden miljoenen euro’s. De Partij voor de Dieren vindt dat met de beëindiging van de gaswinning uit Groningen meteen moet worden ingezet op verduurzaming, in plaats van op vervanging van Gronings aardgas door aardgas van elders. Er zijn in Nederland nog veel mogelijkheden om gas te besparen. Bijvoorbeeld door de productie van kunstmest te stoppen, die zeer veel energie kost. En als we de energietarieven voor de grootverbruikers van gas in de industrie verhogen, wordt het voor deze bedrijven aantrekkelijk om te verduurzamen. Nu is het zo dat de allergrootste verbruikers nauwelijks belasting voor hun energie betalen. Dat moet echt veranderen.

Het standpunt Gaswinning in Groningen is onderdeel van: Energie

Gaswinning in Groningen

Wat we hebben bereikt

  • Schadevergoeding

    Dankzij de PvdD is de bewijslast bij schade door de gaswinning in Groningen weggehaald bij de slachtoffers en neergelegd bij de NAM. De NAM is voortaan automatisch aansprakelijk voor aardbevingsschade.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws