Een aangenaam en veilig oud en nieuw


Onze idealen

  • Er komt een verbod op consumentenvuurwerk en carbidschieten. Professionele vuurwerkshows of spektakelshows worden georganiseerd op locaties waar mensen, dieren, natuur en milieu daarvan geen (gezondheids)schade ondervinden.

Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn toevallige voorbijgangers. Vuurwerk bevat zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na iedere jaarwisseling moet zo’n drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Bovendien veroorzaakt vuurwerk angst en stress bij dieren. Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden. De Partij voor de Dieren wil dat oud en nieuw weer een feest voor iedereen wordt.

Het standpunt Een aangenaam en veilig oud en nieuw is onderdeel van: Schoon milieu en krachtig klimaatbeleid

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

‘Vanaf volgend jaar permanent vuur­werk­verbod’

Aangescherpte vuurwerkwet van GroenLinks en PvdD klaar voor behandeling door de Tweede Kamer

Als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks ligt, komt er geen jaarwisseling meer waarin particulieren zelf vuurwerk afschieten. Vuurwerk afsteken gebeurt dan alleen nog door professionals bij centraal georganiseerde vuurwerkshows. De initiatiefwet voor een vuurwerkverbod, waar partijleiders Ouwehand en Klaver aan werkten, is aangepast na advies van de Raad van State en nu klaar voor behand...

Nieuws