De plant­aardige toekomst begint nu


Onze idealen

  • Het voedselaanbod wordt ingericht op de duurzame keuze. Plantaardig voedsel wordt de norm, dierlijke producten de uitzondering. Het succesvolle concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ wordt volop aangemoedigd en in elk geval doorgevoerd bij alle overheidsinstellingen.
  • Kinderen leren al op school gevarieerd plantaardig te eten.
  • We starten een grootschalige en langlopende publiekscampagne over de voordelen van plantaardig en biologisch eten. Het Voedingscentrum wordt hierbij betrokken.
  • Ziekenhuizen en andere zorginstellingen serveren gezonde, plantaardige en biologische voeding. Tot die tijd wordt minimaal één volwaardige plantaardige optie op het menu aangeboden. Patiënten en bewoners kunnen altijd vers fruit krijgen.
  • De huidige Nederlandse lunchcultuur biedt ruimte voor meer groente- en fruitconsumptie. We gaan bedrijfskantines aanmoedigen gezonde maaltijden aan te bieden door bijvoorbeeld een fiscale vrijstelling.
  • Mobiele teams vanuit de overheid gaan smakelijke plantaardige gerechten ontwikkelen en geven workshops op locatie aan grote cateraars en kantines.
  • Er komt een einde aan het gestrooi met antibiotica in de veehouderij, want dit leidt tot resistentie: de bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica en infecties worden moeilijker te behandelen. Zolang dit nog gebeurt, moet de consument via etiketten op vlees gewaarschuwd worden voor het gevaar van multiresistente bacteriën en salmonella.

Stunts met kiloknallers zijn wekelijkse kost, terwijl we al veel te veel vlees eten. De hoge gemiddelde vleesconsumptie – 39 kilo per persoon per jaar – draagt bij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en wordt gelinkt aan verschillende soorten kanker. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert mensen al jaren minder vlees te eten en vaker voor een vegetarisch of plantaardig alternatief te kiezen. Dat helpt ook de natuur, het klimaat en natuurlijk de dieren. Hoog tijd dus dat we plantaardig eten meer regel dan uitzondering maken!

Het standpunt De plantaardige toekomst begint nu is onderdeel van: Een gezonde samenleving waarin welzijn voorop staat

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen
Nieuws