Weblog Marianne Thieme

14 april 2014

Vorige week vond in de Tweede Kamer de door ons georganiseerde bijeenkomst plaats over het beheer van dieren in het wild. We hadden de bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de Groot Wild Enquête van Natuurmonumenten en was bedoeld om Kamerleden te informeren over de mogelijkheden voor natuurlijk populatiebeheer, met het oog op het Kamerdebat over wildbeheer op 16 april. Uit de Groot Wild Enquête is naar voren gekomen dat de meerderheid van de ondervraagden natuurlijke populaties in plaats van bejaging van dieren wil. Volgens de aanwezige wetenschappers en natuurbeheerders is deze wijze van beheer ook het beste voor de natuur. Natuurlijke populatiebeheer vergroot daarbij de zichtbaarheid van dieren.

 


De campagne voor de Europese verkiezingen komt goed op gang. Vorige week dinsdag heb ik nog een gesprek gehad met de Zweedse Partij voor de Dieren die ook mee gaat doen aan de Europese verkiezingen.
Afgelopen zaterdag vond in Amsterdam het eerste verkiezingsdebat plaats waar onze lijsttrekker Anja Hazekamp in actie kwam. Het debat werd georganiseerd door COC Nederland en ging over Europese kwesties die voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) van belang zijn. Als partij ondersteunen wij de emancipatiebeweging voor LHBT van harte. Mensen en dieren hebben het recht om te leven naar hun aard en om in alle vrijheid keuzes te maken. Het debat was een mooie aftrap van een reeks interessante verkiezingsdebatten die zullen volgen. Op naar Europa!

 
 
 
In een eerder weblog vertelde ik al welke toonaangevende lijstduwers op onze Europese kandidatenlijst staan. Ik ben trots om te kunnen melden dat ook de Brits-Amerikaanse Ingrid Newkirk is toegevoegd als lijstduwer op onze lijst. Ingrid is directeur van dierenbeschermingsorganisatie PETA. De Britse schrijver Redmond O’Hanlon steunt ons ook als lijstduwer. Geweldig!
 
Dat wij hard nodig zijn in Europa bleek maar weer eens uit een artikel van Trouw vorige week. Negen zittende Europarlementariërs benoemden hun grootste wapenfeiten van de afgelopen jaren, maar wat blijkt: niemand deed iets voor dieren. Het wordt dus hoogtijd dat wij Europa wakker gaan schudden. Go Anja Hazekamp! :)
 
Tot slot nog een filmtip: Speciesism, the movie.
 
Tot volgende week!
 
Marianne
 

07 april 2014

Zoals ik vorige week al vertelde, zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de Europese verkiezingen. Het liefst hadden we met een PAN-Europese lijst meegedaan, samen met Europese zusterpartijen, maar dat is binnen de Europese Unie nu nog niet mogelijk. Wel blijkt de Nederlandse Kieswet ruimte te bieden voor het op de kieslijst plaatsen van burgers uit andere lidstaten en zelfs uit landen buiten de Europese Unie. Een mogelijkheid die niet eerder werd opgemerkt, maar die door de Nederlandse Kiesraad bevestigd is. De Kiesraad is alleen nu wel, na de aanvankelijke schriftelijke toestemming, onzeker geworden over onze primeur en studeert nog op de Kieswet… Wordt dus vervolgd!

Op uitnodiging van de vicepresident van het Europees Parlement heb ik afgelopen week een toespraak gehouden op een conferentie over duurzame voeding. Ik sprak in Brussel over de voedselcrisis in de wereld, de negatieve effecten van de vleesconsumptie en het belang van een radicaal ander voedselbeleid in de Europese Unie. De conferentie werd georganiseerd door de EU Food Sense. Deze organisatie zet zich in voor de rechten van Europese burgers op voedzame en betaalbare voeding, rekening houdend met het milieu, landbouw en gezondheid. Klik hier voor ons nieuwsbericht en hier voor mijn Engelstalige speech.

Afgelopen weekend vond in Parijs het jaarlijks congres plaats van de Franse dierenwelzijnsorganisatie OABA (Oeuvre d’assistance aux Bêtes d’Abattoirs). De OABA adviseert onder meer de Franse regering. De videoboodschap die ik voor het congres insprak kun je hier bekijken (in het Frans). 

Heftig nieuws: een kwart van de Europese hommelsoorten dreigt uit te sterven door overmatig pesticidengebruik.

 

Actie kan niet uitblijven, wij zetten ons in ieder geval voor de volle 120 procent in om deze dreigende ramp af te wenden. Een onmiddellijk verbod op het gebruik van pesticiden is noodzakelijk.

Een prachtige Lucky shot via @Fascinatingpics!

 

 

Fijne week!

Marianne

 

31 maart 2014

We hebben gister het partijcongres gehad: een mooie, inspirerende dag waarop het congres de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen heeft vastgesteld. Anja Hazekamp, Gronings Statenlid, wordt lijsttrekker en zal gesteund worden door een groot aantal lijstduwers uit binnen- en buitenland. We hebben een primeur met kandidaten op onze lijst uit verschillende Europese landen en zelfs uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Nobelprijswinnaar John M. Coetzee wordt bijvoorbeeld lijstduwer, maar ook Mensje van Keulen, Babette van Veen, Eddy Terstall, Peter Nicolaï,Maarten Biesheuvel, Guido Weijers, Paul Cliteur, A.F.Th. van der Heijden, Ewald Engelen, Annemarie Postma, Jan Siebelink, Tom Regan, Will Kymlicka en Howard Lyman. Het houdt niet op want ook Jan-Peter Cruiming én de 95-jarige Britse moraalfilosofe Mary Midgley steunen onze campagne voor de Europese verkiezingen. Ik ben heel blij met deze brede steun! Klik hier voor ons nieuwsbericht.

 
 
 


Afgelopen week kwam in het nieuws dat Eyes on Animals (inspectieorganisatie voor landbouwdieren) onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van paardenvlees dat in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. De uitkomsten van dit onderzoek zijn schokkend. Er blijkt uit dat veel paardenvlees in Nederlandse winkels afkomstig is van paarden die worden geslacht in Noord- en Zuid-Amerika en daar zeer ernstig mishandeld worden. Wij hebben dan ook een debat hierover aangevraagd en een meerderheid heeft dit verzoek gesteund. Klik hier voor ons nieuwsbericht.

Ik heb vorige week Kamervragen gesteld over de premiejacht op zwerfhonden in Roemenië. Een hondenkliniek in Roemenië werd twee weken geleden leeggeroofd door premiejagers, omdat de Roemeense autoriteiten geld geven voor elke gevangen hond. Wij willen dat het kabinet aandringt bij de Roemeense autoriteiten om te stoppen met het systeem waarbij het vangen en doden van zwerfhonden wordt beloond.

Ook heb ik Kamervragen gesteld over het serveren van vlees afkomstig van ritueel geslachte dieren tijdens de Nucleaire top afgelopen week in Den Haag. Halalvlees zou onderdeel uitmaken van de lunch die de regeringsleiders krijgen aangeboden, aldus de hoofdcateraar in een interview op Radio1. 

Ik wil van het kabinet weten of dit vlees afkomstig was van onverdoofd geslachte dieren. Niemand zou ongevraagd vlees afkomstig van onverdoofd geslachte dieren geserveerd moeten krijgen.

Dit is een niet te missen filmpje om de week te starten:
752 Rescued Hens Feel Sunshine for the First Time 

Tip voor wie denkt dat economie belangrijker is dan ecologie.

Tot snel! 

 

24 maart 2014

We hebben enerverende en mooie weken achter de rug met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdag 19 maart was het zover: Nederland ging naar de stembus. Wij  hebben 100% winst geboekt: van een PvdD-vertegenwoordiging in zes gemeenten zijn we nu vertegenwoordigd in 12 gemeenten! In Amsterdam, Leiden, Den Haag, Pijnacker-Nootdorp, Gouda, Rotterdam, Utrecht, Buren, Arnhem, Apeldoorn, Groningen en Vlagtwedde hebben we een zetel behaald. In Vlagtwedde zijn we even groot als de VVD en in Amsterdam hebben we meer stemmen binnengehaald dan het CDA :)

 

17 maart 2014

Wat is campagnevoeren toch leuk. Nog drie dagen wachten tot we de uitslag van de lokale verkiezingen weten, spannend. We doen in 12 gemeentes in Nederland mee en hopen natuurlijk op z’n minst in alle 12 gemeentes vertegenwoordigd te worden.

 

10 maart 2014

Mooi succes deze week: landbouwgif moet uit de schappen van Nederlandse tuincentra! Vanaf eind 2015 mag het gevaarlijke landbouwgif glyfosaat niet langer aan particulieren verkocht worden. Glyfosaat is een bestanddeel van RoundUp, dat ook aan particulieren wordt verkocht als onkruidbestrijder. Glyfosaat wordt in toenemende mate in verband gebracht met gezondheidsproblemen als onvruchtbaarheid, geboorteafwijkingen, aantastingen van het zenuwstelsel, ziekte van Parkinson en verschillende vormen van kanker. Naast de gezondheidsrisico’s voor de mens leidt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bovendien tot verlies van biodiversiteit en tot steeds moeilijker te zuiveren drinkwater.

 

03 maart 2014

Het was reces afgelopen week, dus tijd voor campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Afgelopen zondag heb ik op ludieke wijze actie gevoerd tegen de kap van 100 bomen in de Oostpolder.

 

 

24 februari 2014

Succes! Onze motie is aangenomen om een einde te maken aan het levend aanhangen van kippen, kalkoenen en eenden voor de slacht! In Nederland worden ieder jaar ruim 450 miljoen kippen en eenden geslacht. In een groot deel van de slachterijen in Nederland worden deze dieren levend ondersteboven aan haken geslagen Het aanhangen van de dieren is wreed: het veroorzaakt angst en stress en is zeer pijnlijk door botbreuken en spierscheuren.