Minister moet werken aan import­verbod dons van levend geplukte ganzen


31 maart 2009

Op aandringen van de Partij voor de Dieren moet minister Verburg in Europa pleiten voor een importverbod op dons dat afkomstig is van levend geplukte ganzen. De motie van de partij die daartoe opriep, is vandaag met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Het levend plukken van ganzen is de Partij voor de Dieren een doorn in het oog en we zijn dan ook blij met deze stap op weg naar een totaalverbod.

Al sinds onze intrede in de Kamer, voeren we discussie met de minister over de herkomst van dons in Nederlandse kussens en dekbedden. De minister houdt al een poosje vol dat er nauwelijks dons van levend geplukte ganzen wordt verkocht in Noordwest Europa. Onlangs bleek uit onderzoek rond Ikea echter dat er wel degelijk levend geplukt dons uit China terecht kan komen in Europese dekbedden en kussens. Ikea heeft deze producten inmiddels uit haar assortiment gehaald. Nu de motie van de Partij voor de Dieren is aangenomen, zal de minister aan het werk moeten om ervoor te zorgen dat Europa de import van dit dons verbiedt.

Eerder al hebben we de minister gevraagd op te treden tegen Hongarije, waar tegen Europese afspraken in nog steeds levend wordt geplukt. Ook vroegen we de regering een etiketteringplicht in te voeren, zodat duidelijk wordt welke kussens en dekbedden zijn gevuld met ernstig dierenleed.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief