10 jaar Partij voor de Dieren


29 oktober 2012

Zondag 28 oktober bestond de Partij voor de Dieren precies tien jaar. Om dit jubileum te markeren organiseerde de partij voor leden en genodigden een feestelijke bijeenkomst in schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Het was een inspirerende en gezellige dag waarbij de film ‘De Haas in de Marathon’ in première ging. Mede-oprichter en partijleider Marianne Thieme: “Toen de Partij voor de Dieren tien jaar geleden werd opgericht, werd met de nodige scepsis gereageerd vanuit de traditionele politiek. Maar al spoedig bleek de Partij voor de Dieren als haas in de marathon te fungeren.”

Klik hier voor de openingsspeech van Marianne Thieme.

In opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, maakte filmmaker Joost de Haas een documentaire over tien jaar Partij voor de Dieren: De Haas in de Marathon. Hierin zijn behalve interviews met de oprichters van de partij, ook reacties, van toen en nu, uit de wetenschap, de politiek en de media te zien op deze nieuwe politieke stroming, die voor het eerst ter wereld niet uitging van menscentraal denken. De Haas in de Marathon ging tijdens de jubileumbijeenkomst in première.

Het 'taartmoment' na de première van de documentaire De Haas in de Marathon.

Verder waren er twee gastsprekers: de bekende Canadese politiek filosoof Will Kymlicka publiceerde in 2011 het baanbrekende boek Zoopolis, een politieke theorie over dierenrechten. Hij past daarin het concept 'burgerschap' toe op dieren – met een verrassende uitkomst.

Hoogleraar rechtswetenschap (Universiteit Leiden) én lijstduwer van het eerste uur Paul Cliteur hield een lezing over het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten en plaatste het debat daarover in een brede maatschappelijke context.

De documentaire is binnenkort verkrijgbaar in de webwinkel van de Partij voor de Dieren. Nieuwsgierig? De trailer is hier te zien:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief