Kabinet wil nu ook einde handel in paar­den­bloed


18 januari 2017

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat zich inzetten voor een Europees verbod op de import van bloed van zwangere paarden. Dat heeft hij vandaag toegezegd naar aanleiding van vragen van Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Op zogenaamde bloedboerderijen in Argentinië en Uruguay worden merries voortdurend zwanger gemaakt voor het verkrijgen van het vruchtbaarheidshormoon PMSG. Van de drachtige dieren wordt vervolgens grote hoeveelheden bloed afgetapt. Hierdoor verzwakken en vermageren deze paarden ernstig. De veulens worden voortijdig geaborteerd of in de baarmoeder doorgeknipt.

Het vruchtbaarheidshormoon dat op deze manier gewonnen wordt, is bestemd voor de Europese bio-industrie. Vooral de Nederlandse en Duitse veesector maken gebruik van dit middel om de productie te verhogen.

Esther Ouwehand: “De paarden op deze bloedboerderijen worden letterlijk leeggezogen en stelselmatig mishandeld. Het lijkt wel een slechte horrorfilm. Zowel de productie als de import van PMSG moeten daarom verboden worden om deze onmenselijke mishandeling van paarden tegen te gaan.”

Een voorstel van de Partij voor de Dieren om PMSG te verbieden in Europa werd vorig jaar al met een meerderheid aangenomen in het Europees parlement. Het verbod kan echter pas ingaan als een meerderheid van de EU-landen en de Europese Commissie hiermee instemt. Vandaag heeft staatssecretaris Van Dam in reactie op vragen van Kamerlid Esther Ouwehand toegezegd zich in Brussel sterk maken om het verbod mogelijk te maken.

De Partij voor de Dieren stond vandaag niet alleen in haar verzoek. In slechts een week ondertekenden ruim 1,5 miljoen Europese burgers de petitie van online campagnenetwerk Avaaz.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees hier het onderzoek van Eyes on Animals.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Het werk van Aletta Jacobs is nog niet af

Gepubliceerd op 12 januari 2017 in Trouw Exact een eeuw geleden kregen vrouwen in Nederland passief kiesrecht. Het was ...

Lees verder

Opinie: Maak vlees duurder, zoals we dat met andere schadelijke producten ook doen

Als de overheid al bij zoveel van onze consumentenkeuzes meekijkt en als onze vleesconsumptie zo schadelijk is, waarom is sta...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief