Duizenden dieren onver­doofd geslacht tijdens jaarlijks Offer­feest


9 december 2008

Deze week vindt het jaarlijkse Offerfeest plaats, waarbij duizenden dieren onverdoofd geslacht worden. De Partij voor de Dieren heeft afgelopen september een initiatiefwet om te komen tot een verbod op het onverdoofd ritueel slachten voor advies ingediend bij de Raad van State. Ieder jaar worden in Nederland ruim twee miljoen dieren onverdoofd ritueel geslacht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet verdoven van dieren ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt. Dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken zelfs van een onaanvaardbaar lijden. De partij heeft onlangs zelf een initiatief wet ingediend. De Raad van State zal het wetsvoorstel beoordelen.

Naar aanleiding van Kamervragen is deze week het rapport ‘Ritueel slachten en het welzijn van dieren’ van de Animal Sciences Group verschenen. De Partij voor de Dieren ziet in het rapport een bevestiging van haar standpunt dat onbedwelmd ritueel slachten veel onnodige pijn, stress en angst veroorzaakt. De onderzoekers concluderen dat met name de fixatie en de halssnede zorgen voor stress en pijn. Bij grote dieren als runderen zijn de problemen nog groter, doordat fixatie moeilijker is en de dieren langer bij bewustzijn blijven. Een belangrijke conclusie in het rapport is daarnaast dat verscheidene islamitische en joodse organisaties nu al vormen van bedwelming accepteren. Daaraan moet verder worden gewerkt. Ook zijn er volgens het rapport veel mogelijkheden om de situatie bij ritueel slachten te verbeteren, zoals verbeteringen aan de slachthuisomgeving en de fixatieapparatuur, een betere training van het personeel en het geregeld uitvoeren van gerichte audits om onnodige stress en pijn te voorkomen. Minister Verburg heeft in een eerste reactie al aangegeven dat zij het ritueel slachten niet zal verbieden, omdat de vrijheid van godsdienst een grondwettelijk recht is. De minister komt in april 2009 met een officieel standpunt over het rapport. De Partij voor de Dieren vindt de eerste reactie van de minister op dit onderzoek teleurstellend, aangezien zij nog helemaal niet ingaat op de mogelijkheid van bedwelmd ritueel slachten.

Volgens de huidige wet is het onverdoofd slachten van dieren verboden, waarbij een uitzondering kan worden gemaakt voor joodse en islamitische slachters. De Partij voor de Dieren wil met de initiatiefwet de uitzonderingspositie opheffen. Volgens de partij is het opheffen van deze uitzonderingsbepaling voor rituele slachters niet in strijd met artikel 6 van de grondwet over de vrijheid van godsdienst, omdat daarin wordt gesteld dat ieder het recht heeft zijn godsdienst te belijden, “behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet”. Marianne Thieme: “De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van mensen en dieren in het geding is. We staan ook niet toe dat omwille van godsdienstige gebruiken meisjes worden besneden. Het verdoven van dieren met respect voor de rituele gebruiken van de Islam en het Jodendom is heel goed mogelijk.”

Tegenwoordig zijn er goede mogelijkheden om dieren voorafgaand aan de slacht te bedwelmen zonder dat het dier door de bedwelming wordt gedood, zoals het elektrisch verdoven van een dier. Dit zogenaamde reversibele bedwelmen wordt al op grote schaal toegepast bij de rituele slacht van schapen in Nieuw Zeeland. Marianne Thieme: “Het lijkt vooral een kwestie van onwil bij de rituele slachterijen om deze bedwelmingsmethoden snel in te voeren. Elektrische bedwelming is namelijk een goede en moderne oplossing die past bij de achterliggende waarden van beide religies, namelijk dat het lijden van dieren zoveel mogelijk beperkt dient te worden.”

In Nederland is het aanbod van ritueel geslacht vlees groter dan de vraag. Het is niet verplicht om ritueel geslacht vlees te etiketteren. Een groot deel van de ritueel geslachte dieren ligt daarom als ‘gewoon’ vlees in de schappen van de supermarkt of wordt geëxporteerd. Volgens de Partij voor de Dieren is deze praktijk strijdig met de oorspronkelijke bedoeling van de uitzondering die is gemaakt op de wettelijke verplichting voor verdoofd slachten. Marianne Thieme: “Zonder het te weten kunnen consumenten vlees kopen van dieren die zonder verdoving zijn geslacht en tijdens de slacht veel pijn en stress hebben geleden. Dat is niet alleen een aantasting van de rechten van het dier, maar ook een aantasting van de rechten van de consument. Een verbod op het onverdoofd slachten pakt beide vormen van rechtsongelijkheid aan.”

Klik hier voor het voorstel van wet
Klik hier voor de Memorie van Toelichting

Gerelateerd nieuws

Gemeente Laarbeek: laat je diervriendelijke gezicht zien

Partij voor de Dieren dringt bij gemeente en minister aan op oplossing voor dierenopvang in nood Den Haag, 5 december 2008-...

Lees verder

Marianne Thieme in gesprek met burgemeester Laarbeek over dierenopvang in nood

Den Haag, 10 december 2008 - Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal donderdag 18 december in ge...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief