Marianne Thieme - Lijsttrekker Partij voor de Dieren

Hou vast aan je idealen! Het motto van de fractievoorzitter die al meer dan twintig jaar opkomt voor mens, dier, natuur en milieu. Op 15 maart wil ze met deze boodschap een politieke klimaatverandering teweeg brengen.


Foto Diana Monkhorst

De aanloop
Marianne is geboren in Ede, in het centrum van de bio-industrie. Al op jonge leeftijd werd het gevoel voor rechtvaardigheid aangewakkerd nadat ze het doodknuppelen van babyzeehondjes op TV had gezien. Een studie rechten werd later het logische gevolg. Daarna werkte Marianne onder meer als beleidsmedewerker bij Bont voor Dieren en als directeur van Wakker Dier, voordat zij in 2006 in de Tweede Kamer werd gekozen voor de eerste politieke partij ter wereld die de gehele planeet en ál z’n bewoners centraal stelt. De partij die al haar verkiezingsbeloftes waar maakt. Jarenlang was zij bovendien de enige vrouwelijke fractievoorzitter in het parlement.

De idealen van Marianne
De meeste partijen van de Tweede Kamer staan volgens Marianne in dienst van het compromisme. Wat ooit een middel was – compromissen sluiten, coalities smeden – om grote politieke doelen te realiseren, werd een doel op zichzelf. Heel vaak zonder enige aandacht voor het resultaat op lange termijn voor mens, dier en milieu. Marianne pleit voor trouw aan belangrijke waarden als duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid, persoonlijke verantwoordelijkheid en aan politieke idealen die niet zo maar worden ingeruild voor een plek in het kabinet of politiek kleingeld.

Wat u misschien nog niet wist?
Marianne combineert haar politieke werk met de zorg voor twee jonge kinderen. Daarnaast geeft zij al jarenlang leiding aan de duurzaamste fractie van Nederland, is zij van alle 17 fractievoorzitters de enige vrouwelijke lijsttrekker en schreef zij samen met prof. Ewald Engelen het succesvolle boek De kanarie in de kolenmijn dat uitgebreid het Plan B voor Nederland beschrijft. Door de Volkskrant gewaardeerd met 4 sterren, het best gewaardeerde politieke boek sinds jaren.

Eerder maakte ze als eerste Nederlandse politicus documentaires als  Meat the Truth, Sea the Truth, de Haas in de Marathon en One Single Planet.