Stemmen vanuit het buitenland


Kandi­da­ten­lijst kies­college Eerste Kamer

Nederlander in het buitenland

Ben je een Nederlander die in het buitenland woont en wil je graag stemmen voor de volksvertegenwoordigers in de Eerste Kamer? Dat is nu voor het eerst mogelijk. Op 15 maart 2023 kun je als Nederlander in het buitenland ook stemmen. Er is een speciale, internationale Partij voor de Dieren lijst samengesteld met ijzersterke kandidaten. Let op! Dit kan alleen als je je vóór 1 februari hebt geregistreerd voor deze verkiezingen.

Jouw stem heeft grote invloed

Als de kandidaten van de internationale Partij voor de Dieren lijst worden verkozen, komen ze terecht in het ‘kiescollege niet-ingezetenen’. Dit kiescollege heeft een belangrijke taak. Zij mogen op 30 mei 2023 in Den Haag hun stem uitbrengen op de kandidaat-Eerste Kamerleden. Jij kunt als Nederlander in het buitenland dus invloed hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Onze kandidaten

Wij hebben een mooie, diverse kandidatenlijst samengesteld! Van Europarlementariër Anja Hazekamp, die zich al jaren keihard inzet voor de Partij voor de Dieren in het Europees Parlement, tot Jan-Peter Cruiming, succesvol ondernemer in veganistische start-ups in Portugal. Dit zijn onze kandidaten:

  1. Anja Hazekamp - Brussel (België)
  2. Mandy Ligthart - Brussel (België)
  3. Jonathan van Blaaderen - Tallinn (Estland)
  4. Corinne Cornelisse - Antwerpen (België)
  5. Patrick Deckers - Zutendaal (België)
  6. Igor Kostić - New York (Verenigde Staten)
  7. Jair Tchong - Oostende (België)
  8. Amir Seddik - Paterna (Spanje)
  9. Gerben Uunk - Ashford (Ierland)
  10. Jan-Peter Cruiming - Almancil (Portugal)

Waarom stemmen?

Waarom zou je stemmen voor verkiezingen in Nederland, terwijl je in het buitenland woont? In de Eerste Kamer wordt veel besloten. Ook veel beslissingen die betrekking hebben op jou als Nederlander in het buitenland.

In de Eerste Kamer is bijvoorbeeld een belangrijke stemming geweest over CETA. Een omstreden vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Dit vrijhandelsakkoord maakt het onmogelijk om voorwaarden te stellen aan de producten die vanuit Canada de EU binnen komen. De productiestandaarden in Canada wat betreft klimaat, milieu, dierenwelzijn, arbeidsrechten én voedselveiligheid liggen veel lager dan in Europa. Zo mag er in Canada landbouwgif gebruikt worden dat in de EU verboden is. De Partij voor de Dieren heeft er in de Eerste Kamer alles aan gedaan om CETA tegen te houden. De PvdA stemde uiteindelijk voor CETA, waardoor het met een kleine meerderheid is aangenomen. Dit heeft verstrekkende gevolgen buiten de Nederlandse grenzen.

Een ander voorbeeld is het recente verzet van de PvdD tegen de lobbypraktijken van oud- Eurocommissaris Neelie Kroes. Kroes mocht niet lobbyen na haar werk bij de Europese Commissie, maar vroeg Mark Rutte alsnog om in gesprek te gaan met toenmalig Uber CEO Travis Kalanick. Ondanks haar lobbyverbod dus. De Partij voor de Dieren wil opheldering van Mark Rutte en heeft een interpellatiedebat met de premier geëist. De Partij voor de Dieren zet zich in de Eerste Kamer regelmatig in voor een rechtvaardige, internationale samenleving.