Monde­linge vragen Van Esch over granu­liet­stort


29 september 2020

Voorzitter,

Een aantal jaar geleden was er een schokkende documentaire over de milieuvervuiling in Nederland. Beerput Nederland. Daarin werd duidelijk hoe er in dit land al decennia lang gesjoemeld wordt door de industrie en de politiek.

De schokkende uitzending van Zembla van afgelopen donderdag past daarmee helaas in een lange traditie. Een traditie waarbij steeds blijkt dat voor deze overheid het economisch belang zwaarder weegt dan het natuurbelang.

En zo kon het dus ook nu gebeuren dat de asfalt lobby, met de VVD-partijgenoot van deze minister - Halbe Zijlstra voorop, de wet die onze natuur en gezondheid moet beschermen gewoon negeerde.

De industrie zat met zijn afval omhoog en na langdurig en veelvuldig contact van Zijlstra met de topambtenaren mocht het ineens gestort worden in de natuur.

Mijn vragen aan de minister:

Hoe kan het dat een vergunning op inhoudelijke gronden geweigerd wordt en daarna door een topambtenaar, zonder inhoudelijke kennis, toch doorgedrukt wordt? Klopt het dat op 18 oktober in een videocall wordt aangegeven dat inhoudelijke argumenten er niet toe doen?

En wat vind de minister ervan dat het bedrijf Rijkswaterstaat gewoon instrueert dat een bepaalde ambtenaar weg moet blijven bij dit dossier omdat die niet objectief zou zijn?

Vind de minister het acceptabel dat lobbyisten, met overduidelijke financiƫle belangen, op deze manier met haar ambtenaren communiceren?

En hoe kan het dat dit hele dossier doordrenkt is van de asfaltbelangen en de minister toch volhoudt dat dat geen rol heeft gespeeld?

Ik wil dat de minister deze hele beerput opentrekt.