Inzet Partij voor de Dieren leidt tot verblijfs­ver­gunning Van Roosmalen


5 maart 2010

Primatoloog en amazonedeskundige Marc van Roosmalen, die eerder in Brazilië werd veroordeeld voor ‘biopiraterij’, heeft onlangs een Nederlandse verblijfsvergunning voor 5 jaar ontvangen. De Partij voor de Dieren zette zich meermaals in voor de bioloog, die volgens haar bescherming van Nederland verdient.

Van Roosmalen werkte als wetenschapper in het Amazonegebied en werd eerder door Prins Bernhard benoemd tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark en door Time Magazine uitgeroepen tot Held van de Planeet. In 2007 werd de wetenschapper veroordeeld tot veertien jaar cel voor het zonder vergunning opvangen van apen: ‘biopiraterij’, aldus Brazilië. ‘Een bioloog die zulk belangrijk werk verzet voor de wetenschap, het tegengaan van dierenleed en het behoud van het regenwoud moet beschermd worden door de Nederlandse staat’, vindt fractievoorzitter Marianne Thieme. De Partij voor de Dieren spoorde de minister van Buitenlandse Zaken hiertoe tweemaal aan door middel van schriftelijke vragen.

Omdat Van Roosmalen zijn Nederlanderschap noodgedwongen verloor om in dienst van Braziliaanse NGO's te kunnen treden en zijn Braziliaans staatsburgerschap ingetrokken dreigde te worden, was het opnieuw verkrijgen van een Nederlandse verblijfsvergunning van groot belang voor de gerenommeerde wetenschapper. De Tilburgse en Leidse werkgroep van de Partij voor de Dieren startten eind 2009 een petitie om deze zaak onder de aandacht te brengen en druk op de regering uit te oefenen. De Partij voor de Dieren hoopt dat de geplande naturalisatie van Van Roosmalen succesvol zal verlopen.



Klik hier voor de Kamervragen uit 2007

Klik hier voor de Kamervragen uit 2009

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren breidt aantal volksvertegenwoordigers uit met 30%

Amsterdam, 4 maart 2010 - De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hebben het beoogde resultaat opgeleverd voor de Partij voo...

Lees verder

Partij voor de Dieren: spoeddebat over Glossy Gerda Verburg

Den Haag, 9 maart 2010 - De Partij voor de Dieren heeft een spoeddebat aangevraagd over de glossy ‘Gerda’ die via Margriet, L...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief